Recepty

Celozrnný banánový chlebík s madagaskarskou čokoládou

Doba přípravy: smíchám to v misce a dám na hoďku péct Ingredience: 3 průměrné banány - je lepší, když už mají nějaké tmavé skvrny. Banány bez aspoň malilinkých skrvn by byly málo sladké a když banán už teče, taky to není ono :)220g celozrnné špaldové mouky hladké2 vajíčka60g rozpuštěného másla50g medu60g jogurtu nebo kefíru50g nahrubo nakrájené hořké čokolády1 lžička jedlé sody nebo prdopečecca 3/4 lžičky solivolitelné 1: pár špetek kardamomu, 10-20g Cejlonky volitelné 2: tro...

Meruňkové/švestkové/broskvové chutney

Ingredience na malou testovací várku: 1 větší cibuli, 5 cherry rajčat (na obrázku máme divočejší druh rajčete),5 velkých meruněk nebo 5 švestek nebo 3 broskve4 stroužky česneku,pěkný kus zázvoru,koření: 2 PL koriandru semene, 1 PL římského kmínu, 1/2 PL salemské kurkumy, 5 bobulek nového koření, pár kousků hřebíčku, 1 ČL černého pepře, chilli paprička. POZOR - fantazii se při kořenění meze nekladou ;) doporučujeme experimentovat s použitím skořice, většího množství nového koření, sladké pap...

Kváskový chléb

Ingredience na 1,5kg chléb (velký cca jako celá Šumava), který obsahuje zhruba 65% žitné mouky, potřebujeme: - kvas (vyrobíme) - 450g- žitná mouka (obyčejná, ne hrubá) - 320g, ale kupte radši rovnou 2kg, bude se hodit pro udržování kvásku a na další chleby- pšeničná mouka hladká - 280g- studená voda - 480g (máte jednodušší vodu vážit, než měřit mililitry, 1g=1ml :)- 1,5 zarovnané polévkové lžíce soli - může být trošku více, než zarovnaná, ale méně radši ne- koření, do...

Ta nejlepší forma citrónu

Citronová kůra je beze sporu úžasná ingredience, ale její dostupnost je díky nízké trvanlivosti bio citronů v podstatě špatná. Samozřejmě, nikdy nepoužívejte kůru z ne-bio, tedy z chemicky ošetřovaných citronů! Pesticidů z kůry se nezbavíte, ani mýdlem, ani octem, varem atd, a rozhodně je nechcete konzumovat - zdraví máte jen jedno a další jaksi není na skladě.  My jsme se rozhodli zkombinovat citronovou kůru s citronovou šťávou, tudíž si do pokrmů nebo do čaje dáváme zároveň šťávu ...

Vepřová panenka na indickém základu s červenou rýží

Doba přípravy: 20-30 minut Ingredience: - 1 vepřovou panenku - nešetřete na mase, supermarketová kvalita není ideální- 3 středně velké cibule,- 2-3 rajčata (konzervovaná jsou dobrá volba)- mletý římský kmín, koriandr, kurkumu, čerstvý zázvor- kvalitní rýži dle chuti (červená je výtečná)   Začneme vepřovou panenkou. Roztopte troubu i s malým pekáčkem na 200°C. Na pánvi rozpalte máslo a panenku zprudka opečte po celém jejích povrchu, ať je všude zatažená a nepouští svoji d...

Kořeněné nakládané zelí

Nakládané zelí je jednoznačně superpotravinou - nejen z důvodu obsahu minerálních látek a antioxidantů, ale především kvůli obsahu plejády nesmírně důležitých bakterií a kvasinek nikoliv ve formě pilulek, ale v bujně rostoucím stavu. Přibývá stále více a více výzkumů, které dokládají přímou a zcela nečekanou souvislost naší střevní mikroflory s problémy, jako jsou například deprese nebo roztroušená skleróza. Chcete si tuto úžasnou superpotravinu vyrobit sami doma? Je to velmi jednoduch...

Dokonalé crème brûlée

Ingredience: 430ml alespoň 40% smetany,100ml plnotučného mléka,1 vanilkový lusk,5 velkých žloutků,50g třtinového cukru. 1) Předehřejte troubu na 180°C. Posaďte čtyři cca 175ml formičky do hlubokého pekáče/formy vyšší, než jsou formičky (aby bylo možno navrch velké formy položit pečící papír). Nalijte smetanu a mléko do středního hrnečku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, otevřeme a vyškrábneme vanilkový kaviár. Jak vanilková semena, tak celý lusk vhodíme do smetany s mlékem. 2) Dejte žlo...

Vanilkový extrakt

Ingredience pro 750ml kvalitního vanilkového extraktu: - 750ml čisté, kvalitní vodky,- 75g extraktové vanilky (ne luxusní vlhké vanilky), tedy cca 21 lusků, dle velikosti. Nejprve každý lusk podélně rozřízněte a důkladně vyškrabejte vanilkový kaviár. Pak nastříhejte zbytky lusků na menší kousky (stačí 2cm), a vše i s vyškrabanými zrníčky vložte do celých 750 ml vodky. Uchovávejte v temnu při pokojové teplotě, protřepávejte několikrát týdně, a za 4-6 týdnů můžete extrakt používat, v&n...

Domácí vanilková zmrzlina

Ingredience: 280ml smetany, 300ml plnotučného mléka, 115g třtinového cukru, 1-4 vanilkové lusky, 4 vaječné žloutky, led (alternativou je pár hodin před přípravou vložit do mrazáku hrnec s vodou o objemu větším, než je objem nádoby v druhém řádku Přípravy). Příprava: Návod vypadá složitě, ale je spíš delší, než složitejší, a rozhodně za to stojí. Konečnou neplastovou nádobu na zmrzlinu (objem alespoň ¾ litru) nejprve dejte do mrazáku či lednice. Do vysoké pánve či nižšího hrnce nalij...

9 položek celkem
Zpět do obchodu