Recepty

Celozrnný banánový chlebík s madagaskarskou čokoládou

Doba přípravy: smíchám to v misce a dám na hoďku péct Ingredience: 3 průměrné banány - je lepší, když už mají nějaké tmavé skvrny. Banány bez aspoň malilinkých skrvn by byly málo sladké a když banán už teče, taky to není ono :)220g celozrnné špaldové mouky hladké2 vajíčka60g rozpuštěného másla50g medu60g jogurtu nebo kefíru50g nahrubo nakrájené hořké čokolády1 lžička jedlé sody nebo prdopečecca 3/4 lžičky solivolitelné 1: pár špetek kardamomu, 10-20g Cejlonky volitelné 2: tro...

Meruňkové/švestkové/broskvové chutney

Ingredience na malou testovací várku: 1 větší cibuli, 5 cherry rajčat (na obrázku máme divočejší druh rajčete),5 velkých meruněk nebo 5 švestek nebo 3 broskve4 stroužky česneku,pěkný kus zázvoru,koření: 2 PL koriandru semene, 1 PL římského kmínu, 1/2 PL salemské kurkumy, 5 bobulek nového koření, pár kousků hřebíčku, 1 ČL černého pepře, chilli paprička. POZOR - fantazii se při kořenění meze nekladou ;) doporučujeme experimentovat s použitím skořice, většího množství nového koření, sladké pap...

Kváskový chléb

Ingredience na 1,5kg chléb (velký cca jako celá Šumava), který obsahuje zhruba 65% žitné mouky, potřebujeme: - kvas (vyrobíme) - 450g- žitná mouka (obyčejná, ne hrubá) - 320g, ale kupte radši rovnou 2kg, bude se hodit pro udržování kvásku a na další chleby- pšeničná mouka hladká - 280g- studená voda - 480g (máte jednodušší vodu vážit, než měřit mililitry, 1g=1ml :)- 1,5 zarovnané polévkové lžíce soli - může být trošku více, než zarovnaná, ale méně radši ne- koření, do...

Ta nejlepší forma citrónu

Citronová kůra je beze sporu úžasná ingredience, ale její dostupnost je díky nízké trvanlivosti bio citronů v podstatě špatná. Samozřejmě, nikdy nepoužívejte kůru z ne-bio, tedy z chemicky ošetřovaných citronů! Pesticidů z kůry se nezbavíte, ani mýdlem, ani octem, varem atd, a rozhodně je nechcete konzumovat - zdraví máte jen jedno a další jaksi není na skladě.  My jsme se rozhodli zkombinovat citronovou kůru s citronovou šťávou, tudíž si do pokrmů nebo do čaje dáváme zároveň šťávu ...

Vepřová panenka na indickém základu s červenou rýží

Doba přípravy: 20-30 minut Ingredience: - 1 vepřovou panenku - nešetřete na mase, supermarketová kvalita není ideální- 3 středně velké cibule,- 2-3 rajčata (konzervovaná jsou dobrá volba)- mletý římský kmín, koriandr, kurkumu, čerstvý zázvor- kvalitní rýži dle chuti (červená je výtečná)   Začneme vepřovou panenkou. Roztopte troubu i s malým pekáčkem na 200°C. Na pánvi rozpalte máslo a panenku zprudka opečte po celém jejích povrchu, ať je všude zatažená a nepouští svoji d...

Kořeněné nakládané zelí

Nakládané zelí je jednoznačně superpotravinou - nejen z důvodu obsahu minerálních látek a antioxidantů, ale především kvůli obsahu plejády nesmírně důležitých bakterií a kvasinek nikoliv ve formě pilulek, ale v bujně rostoucím stavu. Přibývá stále více a více výzkumů, které dokládají přímou a zcela nečekanou souvislost naší střevní mikroflory s problémy, jako jsou například deprese nebo roztroušená skleróza. Chcete si tuto úžasnou superpotravinu vyrobit sami doma? Je to velmi jednoduch...

Dokonalé crème brûlée

Ingredience: 430ml alespoň 40% smetany,100ml plnotučného mléka,1 vanilkový lusk,5 velkých žloutků,50g třtinového cukru. 1) Předehřejte troubu na 180°C. Posaďte čtyři cca 175ml formičky do hlubokého pekáče/formy vyšší, než jsou formičky (aby bylo možno navrch velké formy položit pečící papír). Nalijte smetanu a mléko do středního hrnečku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, otevřeme a vyškrábneme vanilkový kaviár. Jak vanilková semena, tak celý lusk vhodíme do smetany s mlékem. 2) Dejte žlo...

Vanilkový extrakt

Ingredience pro 750ml kvalitního vanilkového extraktu: - 750ml čisté, kvalitní vodky,- 75g extraktové vanilky (ne luxusní vlhké vanilky), tedy cca 21 lusků, dle velikosti. Nejprve každý lusk podélně rozřízněte a důkladně vyškrabejte vanilkový kaviár. Pak nastříhejte zbytky lusků na menší kousky (stačí 2cm), a vše i s vyškrabanými zrníčky vložte do celých 750 ml vodky. Uchovávejte v temnu při pokojové teplotě, protřepávejte několikrát týdně, a za 4-6 týdnů můžete extrakt používat, v&n...

Domácí vanilková zmrzlina

Ingredience: 280ml smetany, 300ml plnotučného mléka, 115g třtinového cukru, 1-4 vanilkové lusky, 4 vaječné žloutky, led (alternativou je pár hodin před přípravou vložit do mrazáku hrnec s vodou o objemu větším, než je objem nádoby v druhém řádku Přípravy). Příprava: Návod vypadá složitě, ale je spíš delší, než složitejší, a rozhodně za to stojí. Konečnou neplastovou nádobu na zmrzlinu (objem alespoň ¾ litru) nejprve dejte do mrazáku či lednice. Do vysoké pánve či nižšího hrnce nalij...

9 položek celkem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení