Přečtěte si

Proč je tak důležité, že si koření sami meleme?

V České Republice si drtivá většina kořenářů své koření nemele a kupují je již namleté. My jsme jedna ze vzácných výjimek a rádi bychom Vám vysvětlili, proč je to tak důležité, pokud chcete opravdu dobré koření.   Kvalita, kvalita a zase kvalita Když už jsme si dali tu práci se sehnáním a vlastním dovozem maximálně kvalitních celých koření, tak chceme, abychom to úžasné, co v nich je, nevyhodili oknem pryč, a to doslova. Je naprosto zásadní si uvědomit následující věc: co je to chuť a ar...

Jak si nezničit zdraví lososem

Jsme sice obchod s kořením, ale zajímá nás kolem jídla vše, a zajímavosti s Vámi chceme sdílet. Čerstvý, nemražený, v divočině chycený losos, a to především nejznámější z cca 6 člověkem konzumovaných druhů lososa, kterého dostanete v každém sushi - atlantický losos Salmo salar - je obrovský gastronomický zážitek. Na Vánoce jsme měli tu čest okusit opravdu kvalitního atlantického lososa, a bylo to dalece nesrovnatelné s běžným supermarketovým lososem (téhož živočišného druhu). L...

Zjistím si, zda mě to opravdu vyléčí! Jak na to?

Svět je přesycený fake news, a to úplně ve všech úrovních lidského vědění - proto buďme moudřejší! Ale odhalit, co je pravda a co ne, je většinou velmi obtížné.   1) začněme zlehka - někde na internetu psali, že bylinka X léčí Y.    Ač to zní absurdně, tak mnozí lidé už v této fázi klidně uvěří, aniž by jakkoliv ověřili zdroj takové informace. Minimálně polovina takových informací v dnešní době není pravdivá, pozor na to.    2) Soused bylinku X užíval a...

Kurkuma a léčba kurkumou - v čem je problém?

Zásadní problém kurkuminu (hlavní bioaktivní složky a zároveň žlutého pigmentu kurkumy) je následující - kurkumin, který se dostane do našeho těla, je okamžitě po konzumaci metabolizován, především v játrech. Druhý problém je hydrofobní povaha kurkuminu - není moc rozpustný ve vodě, a jelikož vnitřní prostředí těla a trávicího traktu je vodnaté, tak vzniká částečná překážka pro vstřebávání kurkuminu. Konzumace kurkumy v kombinaci s tuky, v kterých je mnohem lépe rozpustný, by teoreticky, ...

Vanilková krize - jak se to stalo

Vanilka je druhé nejdražší koření světa, které bylo v roce 2019 desetkrát dražší, než v roce 2014. Tato skutečnost však neznamená, že ten, kdo produkuje vanilku, dobře vydělává. Opak je pravdou a to je jedna z hlavních příčin aktuální vanilkové krize, která je lokalizovaná v největší světové oblasti pěstování vanilky - na africkém ostrově Madagaskar. Je potřeba zmínit, že je jen málo oblastí na planetě Zemi, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování vysoce kvalitní vanilky, a ta nejlepší z n...

Telefonát z Polska

Tak nám volali z Polska. Že prý jsou velká firma obchodující s kořením a že nám nabízejí spousty jejich produktů. Odvětili jsme, že jsme si vědomi toho, že Česká Republika má v Polsku renomé toho, kdo ochotně odebírá nekvalitní, levné koření, a že nás osobně zajímá pouze přesný opak, nejvyšší kvalita. A teď pozor! Slečna zcela normálně odpověděla, že ano, je to tak, Češi mají zájem především o levné koření nízké kvality a takové sem také dováží. A že prý vedle nízké kvality nabízí i dobro...

Výzkum účinných látek v cejlonské skořici

Jelikož cejlonskou skořici dovážíme a prodáváme, tak díky legislativě můžeme jen omezeně informovat o účincích skořice na naše tělo. Jenže zároveň je mnoho výzkumů, které léčivé účinky skořice naznačují. Nenabádáme k léčení pomocí pravé skořice a následující text uvádíme pouze jako neúplnou rešerši impaktovaných výzkumů aktivních látek ve skořici, zcela bez souvislosti s prodejem skořice. Ačkoliv uvedené studie naznačují účinky některých látek v cejlonské skořici, tak mějte na paměti, že se...

Jak správně používat šafrán

V Evropských zemích je běžnou zvyklostí, že se čnělky šafránu do jídla přidávají tak, jak jsou. To ale z vícero důvodů není vhodné. Předně je dobré vědět, že uvnitř celých čnělek po přímém použití zůstává množství nepoužitého barviva. Zároveň, složky pokrmu čnělce často znesnadňují uvolnění barviva.  Jak na to? Odpověď najdeme v kuchyních samotných Íránců, kteří mají nejdelší tradici používání šafránu, používají jej velmi často, a mají také nejkvalitnější šafrán na světě. Írán...

Vše o skořici

Pravá a levá skořice Existuji čtyři základní druhy skořice, lišící se jak samotným rostlinným druhem, tak mnoha dalšími vlastnostmi. Prvním, u nás zcela nejběžnějším druhem, je skořice čínská, Cinnamomum aromaticum/cassia (přezdívaná čínská cassia), pěstovaná zejména v Číně. Právě tato skořice tvoří 90% českého trhu se skořicí, i v celé Evropě je nejprodávanějším druhem skořice, protože je s jejím zpracováním minimum práce, a tak je levná. Zajímavostí je, že tato běžná skořice, cassia,...

Jak odhalit nekvalitní cejlonskou skořici aneb Cesta do vřetene skořice

Abychom Vám přiblížili, jak se pozná kvalitní a nekvalitní cejlonská skořice, představte si následující: Máte poleno nějakého stromu. Poleno má silnou kůru, pod ní dřevo. Z tohoto polena vy potřebujete sklidit konkrétní, cca 1mm silnou vrstvičku dřeva, a to tu nejsvrchnější; hlubší vrstvy dřeva anebo kůru nechcete. To znamená, že musíte dosti pracně oškrabat kůru, nezanechat na dřevu žádnou kůru a následně odříznout z kulatého polena pouze 1mm silné, svrchní plátky dřeva. Co to znamená? Je zde v...

Nahoru
11 položek celkem
Zpět do obchodu