Vanilka je druhé nejdražší koření světa, které bylo v roce 2019 desetkrát dražší, než v roce 2014. Tato skutečnost však neznamená, že ten, kdo produkuje vanilku, dobře vydělává. Opak je pravdou a to je jedna z hlavních příčin aktuální vanilkové krize, která je lokalizovaná v největší světové oblasti pěstování vanilky - na africkém ostrově Madagaskar. Je potřeba zmínit, že je jen málo oblastí na planetě Zemi, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování vysoce kvalitní vanilky, a ta nejlepší z nich je právě Madagaskar.
Ještě v roce 2014 byly ceny vanilky příznivé a dostupné (rozuměj - příznivé pro koncové zákazníky). Jenže ceny byly příznivé zejména proto, že madagaskarská vláda dlouhou dobu diktovala farmářům nízkou fixní cenu vanilky, což spolu se změnami klimatu, extrémním počasím a následnými nižšími výnosy vedlo k bankrotu mnoha pěstitelů vanilky a spousta dalších preventivně opustila pěstování vanilky, aby do budoucna mohla uživit své rodiny. Zároveň byla po madagaskarské vanilce ještě na přelomu století relativně malá poptávka - průmyslový vanilin byl velice oblíbenou náhražkou drahého koření a rostl zájem o podstatně méně kvalitní indonéskou vanilku.
Výsledkem byl nedostatek vanilky, který byl ještě umocněn tím, že postupně naopak začala růst poptávka po přírodních surovinách a v roce 2015 obří celosvětová cukrovinkářská firma Nestlé oznámila, že do pěti let chce začít používat pouze přírodní ingredience (tj. vanilku místo vanilinu). Ceny vanilky začly raketově růst.
Jak říká Murphyho zákon, když se něco kazí, kazí se všechno. Tedy aby toho nebylo málo, na chudém Madagaskaru začlo docházet k velkým krádežím vanilky, jelikož pouhý kilogram vanilky nyní pro zloděje představuje velmi slušný obnos.
Ještě v roce 2014 byly ceny vanilky příznivé a dostupné (rozuměj - příznivé pro koncové zákazníky). Jenže ceny byly příznivé zejména proto, že madagaskarská vláda dlouhou dobu diktovala farmářům nízkou fixní cenu vanilky, což spolu se změnami klimatu, extrémním počasím a následnými nižšími výnosy vedlo k bankrotu mnoha pěstitelů vanilky a spousta dalších preventivně opustila pěstování vanilky, aby do budoucna mohla uživit své rodiny. Zároveň byla po madagaskarské vanilce ještě na přelomu století relativně malá poptávka - průmyslový vanilin byl velice oblíbenou náhražkou drahého koření a rostl zájem o podstatně méně kvalitní indonéskou vanilku.
Výsledkem byl nedostatek vanilky, který byl ještě umocněn tím, že postupně naopak začala růst poptávka po přírodních surovinách a v roce 2015 obří celosvětová cukrovinkářská firma Nestlé oznámila, že do pěti let chce začít používat pouze přírodní ingredience (tj. vanilku místo vanilinu). Ceny vanilky začly raketově růst.
Jak říká Murphyho zákon, když se něco kazí, kazí se všechno. Tedy aby toho nebylo málo, na chudém Madagaskaru začlo docházet k velkým krádežím vanilky, jelikož pouhý kilogram vanilky nyní pro zloděje představuje velmi slušný obnos.
Když mluvíme o vanilce, je nutno podotknout, že výroba vanilky pro farmáře vůbec není jednoduchý proces. Po dlouholetém růstu vanilkových lián je potřeba každý květ vanilky ručně opylit, chránit ji před škůdci, modlit se, že nepřijde dlouhé sucho a pak hurikán (a tyto modlitby nefungují), následně vanilku v přesně určitém stupni zralosti sklidit, povařit, nechat fermentovat a nakonec vysušit a nepřesušit.
Pokud si nějaká poctivá duše řekne "Vložím se do toho půjdu vyrábět skvělou vanilku", tak se se velmi pravděpodobně zlou potáže, protože mu dříve či později jeho pečlivě ošetřenou a zpracovanou sklizeň jednoduše někdo ukradne.
Zoufalí farmáři tak dělají to, že vanilkové lusky podtrhnou - sklidí je méně zralé, zloději o ně mají menší zájem a někdo to stejně koupí. My jsme tuto fázi vanilkové krize sami zakusili, z Madagaskaru nám najednou poslali vanilku, která byla výrazně "nedodělaná", nedozpracovaná, což bylo dobře vidět na nevýrazném aroma a slizovitosti vnitřku lusků.
Kvalitní vanilky je tedy tuze málo, je desetkrát dražší, než před 4 lety, a produkovat ji se farmáři zas tak moc nevyplatí, je to sázka do loterie.
Co bude dál? To se neví. Klima na Zemi se hned tak nezlepší, nicméně vysoké ceny vanilky zase lákají nové a nové budoucí farmáře k pěstování vanilky, tudíž nyní na Madagaskaru roste spousta malých rostlinek vanilky, které snad dokážou časem nasytit vanilkový hlad nás, co máme rádi vanilkovou zmrzlinu, créme brulée a vůbec téměř cokoliv sladkého.