Vše o skořici: Jaký je rozdíl mezi cejlonskou skořicí a běžnou skořicí?

Skořice patří mezi nejpoužívanější koření na světě. Málokdo ale ví, že existují dva hlavní typy – pravá, cejlonská skořice a nepravá skořice cassia. V tomto článku se dozvíte, proč je důležité mezi nimi rozlišovat, jaké jsou jejich zdravotní účinky a v čem je cejlonská skořice lepší.

 

 

 

 

 

 

 

Cejlonská skořice vs. Cassia: Jaký je rozdíl a proč záleží na výběru?

Co je cejlonská skořice?

Cejlonská skořice (Cinnamomum verum), známá také jako "pravá skořice“, pochází především ze Srí Lanky. Oproti běžné skořici cassia, kterou všichni známe, má jemnější a zajjímavější chuť a aroma, světlejší barvu a výrazně nižší obsah látek, které mohou být ve větším množství škodlivé.

Co je skořice cassia?

"Skořice" cassia (Cinnamomum aromaticum/cassia) se běžně pěstuje v Číně, Indonésii nebo Vietnamu. V obchodech ji najdete jako běžnou skořici. Má štiplavější chuť a tmavší barvu. Obsahuje však výrazně více kumarinu – látky, která při dlouhodobé konzumaci zatěžuje játra a ledviny.

Cassia, klasická nepravá "skořice" 

Cejlonská, tedy pravá skořice

 

Srovnání cejlonské skořice a cassia

 Cejlonská skořice  Cassia
 Botanický název  Cinnamomum   verum

 Cinnamomum cassia

 Země původu  Sri Lanka  Čína, Vietnam,   Indonésie
 Obsah kumarinu   Stopové množství  Vysoký
 Chuť  Jemná, komplexní  Ostrá, štiplavá
 Barva  Světle hnědá  Tmavě hnědá,   červenohnědá
 Cena  Vyšší  Nižší
 Vhodná pro   každodenní užívání  Ano  Spíše ne

  

Proč je cejlonská skořice zdravější?

Cejlonská skořice obsahuje jen stopové množství kumarinu, tedy pro lidské zdraví zanedbatelné množství. Oproti tomu cassia skořice obsahuje až 8000 mg kumarinu na 1 kg skořice. Větší konzumace cassie tedy může být pro tělo zatěžující.

Hlavní zdravotní benefity cejlonské skořice:

  • Přirozeně snižuje hladinu cukru v krvi.

  • Působí protizánětlivě.

  • Má antioxidační účinky.

  • Je vhodná i pro dlouhodobé užívání.

Jak poznat cejlonskou skořici?

  • Skořicová vřetena (svitky, tyčinky) cejlonské skořice připomínají jemně vrstvený doutník.

  • Jsou světlejší než cassia.

  • Při rozlomení jsou křehčí a drobivější.

  • U mleté skořice může pomoci údaj o původu (Sri Lanka) a též název "cejlonská skořice" nebo "pravá skořice", avšak žádný z těchto údajů nezaručuje opravdu kvalitní cejlonskou skořici.


Léčivé účinky cejlonské skořice:

Díky legislativě můžeme jen omezeně informovat o účincích skořice na naše tělo. Jenže zároveň je mnoho výzkumů, které léčivé účinky skořice naznačují. 

 

Ačkoliv uvedené studie naznačují účinky některých látek v cejlonské skořici, tak mějte na paměti, že se nejedná o důkaz, že skořice může při léčbě dané nemoci pomoci! Kupříkladu některé výzkumy jen dokumentují účinky, které nelze uskutečnit konzumací skořice.

Stranou nezastupitelného použití v indické Ayurvédě a v tradiční čínské medicíně naznačuje nespočet moderních vědeckých experimentů teoretickou možnost léčivých účinků cejlonské skořice, za které jsou zodpovědné zejména cinnamaldehyd, ethyl-cinnamát, cinnamyl acetát, cinnzeylanin a další látky. Obecně se traduje, že skořice pomáhá upravovat jak nízký, tak vysoký krevní tlak, pomáhá při žaludečních obtížích a prospívá trávení. Je možné zmínit i velmi vysoký obsah vlákniny, jelikož se víceméně jedná o dřevo, které výborně čistí střeva. Dobře jsou známy antimikrobiální a fungicidní účinky skořice; žvýkání skořice údajně omezuje množení ústních bakterií.

Bylo prokázáno, že v myším mozku látky z pravé skořice brzdí rozvoj Alzheimerovy nemoci, ba dokonce léčí její následky (3). Připomínáme, že toto neznamená možnost léčby Alzheimerovy nemoci skořicí.

Dále bylo objeveno, že cinnamaldehyd ze skořice vzbuzuje antioxidační aktivitu buněk lidského střeva (4) a tudíž by možná mohl být adeptem na podporu prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.

Cejlonská skořice je též používána při dietách, jejichž cílem je zhubnout či kontrolovat cukrovku. Flavanoly a proanthocyanidiny obsažené ve skořici mohou podle jedné studie pomáhat při kontrole krevního cukru při cukrovce (1, 2), avšak tento efekt je jinou studií popírán (Cochrane review, 2012). Další studie naznačuje pozitivní účinek cinnamaldehydu při léčbě obezity (13). Připomínáme, že toto neznamená důkaz možnosti léčby obezity či cukrovky skořicí.

Látky ze skořice také mohou mít efekt proti viru HIV-1 (5) a zpomalují množení viru oparu (6). Určité protivirové účinky jsou dale konkrétně prokázány u samotného cinnzeylaninu, který dominuje v pravé skořici (7).

Cinnamaldehyd z cejlonské skořice má antimikrobální účinek v potravinách infikovaných nebezpečnými bakteriemi jako je např. Salmonella enterica, Campylobacter jejuni nebo Listeria monocytogenes (9). Velkou kuriozitou je použití cinnamaldehydu jako aktivní antimikrobiální součásti moderních potravinových folií – v experimentech se tyto folie prokázaly jako efektivní proti extrémně problematickým bakteriím, jako je např. methicilin resistentní Staphylococcus aureus (MRSA) (8).

Tatáž látka, cinnamaldehyd, se používá i jako potravinové aroma a bylo ukázáno, že se váže na bílkovinu v lidské krvi (sérový albumin) a mění strukturu albuminu – to není dobré, nicméně, stejně jako v případě pozitivních účinků skořice, je otázka, jaké jsou skutečné dopady úplného spektra látek z pravé skořice v lidském těle (10).

Spektrum látek ve skořici podle další studie může mít terapeutický vliv na některé druhy nádorů a další problémy způsobené lidským genem HDAC8(11). Cinnamaldehyd v kombinaci s přírodní látkou berberinem může mít pozitivní vliv při léčbě plicních nádorů (12). Připomínáme, že toto neznamená důkaz možnosti léčby nádorů skořicí.

Často kladené otázky (FAQ)

Proč je cejlonská skořice lepší než cassia?
Obsahuje jen stopové množství kumarinu a její chuť je zajímavější (pokud je kvalitní). Proto je cejlonská skořice vhodnější pro pravidelnou konzumaci.

Kolik kumarinu obsahuje cassia skořice?
Skořice cassia skořice obsahuje až 8000 mg kumarinu na 1 kg, což může být při časté konzumaci být zdravotní riziko.

Může být cassia skořice škodlivá?
Při občasném užívání cassia skořice zdravotní riziko nehrozí. Dlouhodobá nebo nadměrná konzumace však může zatěžovat játra a ledviny.

Jak poznám cejlonskou skořici?
Podle světlejší barvy, vrstvené struktury vřeten a jiné, jemnější, zajímavější chuti.

Shrnutí

Pokud používáte skořici pravidelně – například v kaších, dezertech nebo kávě – doporučujeme používat cejlonskou skořici, která má spoustu zdravotních benefitů a je vhodnější k dlouhodobé konzumaci. Cassia skořice je levnější alternativou, vhodnou spíše pro občasné použití. Na skořici se specializujeme a proto u nás seženete opravdu prvotřídní cejlonskou skořici s ochrannou známkou, každý týden čerstvě mletou z vybraných kousků celé skořice.

 

Odkazy na vědecké zdroje:

1. Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA (2003). "Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes". Diabetes Care 26 (12): 215–218.doi:10.2337/diacare.26.12.3215.

2. Lu, T.; Sheng, H.; Wu, J.; Cheng, Y.; Zhu, J.; Chen, Y. (2012). "Cinnamon extract improves fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin level in Chinese patients with type 2 diabetes". Nutrition Research 32 (6): 408–412.doi:10.1016/j.nutres.2012.05.003.

3. Frydman-Marom, Anat; Levin, Aviad; Farfara, Dorit; Benromano, Tali; Scherzer-Attali, Roni; Peled, Sivan; Vassar, Robert; Segal, Daniel; Gazit, Ehud; Frenkel, D; Ovadia, M (2011). "Orally Administrated Cinnamon Extract Reduces β-Amyloid Oligomerization and Corrects Cognitive Impairment in Alzheimer's Disease Animal Models". In Dawson, Ted. PLoS ONE 6 (1): e16564. doi:10.1371/journal.pone.0016564.

4. Wondrak, Georg Thomas; Villeneuve, Nicole F.; Lamore, Sarah D.; Bause, Alexandra S.; Jiang, Tao; Zhang, Donna D. (2010). "The Cinnamon-Derived Dietary Factor Cinnamic Aldehyde Activates the Nrf2-Dependent Antioxidant Response in Human Epithelial Colon Cells". Molecules 15 (5): 3338–55. doi:10.3390/molecules15053338.

5. Premanathan, M; Rajendran, S; Ramanathan, T; Kathiresan, K; Nakashima, H; Yamamoto, N (2000). "A survey of some Indian medicinal plants for anti-human immunodeficiency virus (HIV) activity". Indian Journal of Medical Research 112: 73–7.

6. Benencia, F.; Courrèges, M. C. (2000). "In vitro and in vivo activity of eugenol on human herpesvirus". Phytotherapy Research 14 (7): 495–500. doi:10.1002/1099-1573(200011)14:73.0.CO;2-8

7. Orihara, Y.; Hamamoto, H.; Kasuga, H.; Shimada, T.; Kawaguchi, Y.; Sekimizu, K. (2008). "A silkworm baculovirus model for assessing the therapeutic effects of antiviral compounds: Characterization and application to the isolation of antivirals from traditional medicines". Journal of General Virology 89 (Pt 1): 188–94. doi:10.1099/vir.0.83208-0.

8. Food Res Int. 2017 Dec;102:144-155. doi: 10.1016/j.foodres.2017.09.095. Epub 2017 Sep 30. Photocrosslinker technology: An antimicrobial efficacy of cinnamaldehyde cross-linked low-density polyethylene (Cin-C-LDPE) as a novel food wrapper. Manukumar HM, Umesha S.

9. J Agric Food Chem. 2017 Dec 6;65(48):10406-10423. doi:
10.1021/acs.jafc.7b04344. Epub 2017 Nov 20. Chemistry, Antimicrobial Mechanisms, and Antibiotic Activities of Cinnamaldehyde against Pathogenic Bacteria in Animal Feeds and Human Foods. Friedman M.

10. Food Chem. 2018 Mar 15;243:74-81. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.09.109. Epub 2017 Sep 21. Interactions of cinnamaldehyde and its metabolite cinnamic acid with human serum albumin and interference of other food additives. Sun Q, Yang H, Tang P, Liu J, Wang W, Li H.

11. Pharmacogn Mag. 2017 Oct;13(Suppl 3):S645-S651. doi: 10.4103/pm.pm_389_16. Epub 2017 Oct 11. Cinnamaldehyde, Cinnamic Acid, and Cinnamyl Alcohol, the Bioactives of Cinnamomum cassia Exhibit HDAC8 Inhibitory Activity: An In vitro and In silico Study. Patil M, Choudhari AS, Pandita S, Islam MA, Raina P, Kaul-Ghanekar R.

12. Oncotarget. 2017 Aug 7;8(44):76385-76397. doi: 10.18632/oncotarget.20059. eCollection 2017 Sep 29. Berberine and cinnamaldehyde together prevent lung carcinogenesis. Meng M, Geng S, Du Z, Yao J, Zheng Y, Li Z, Zhang Z, Li J, Duan Y, Du G.

13. Metabolism. 2017 Dec;77:58-64. doi: 10.1016/j.metabol.2017.08.006. Epub 2017 Sep 1. Cinnamaldehyde induces fat cell-autonomous thermogenesis and metabolic reprogramming. Jiang J, Emont MP, Jun H, Qiao X, Liao J, Kim DI, Wu J.