53 hodnocení

Cejlonská skořice - vřetena

Vřetena pravé cejlonské skořice nejvyšší kvality C5exsp-alba. 

Varianta
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
69 Kč 99 Kč 155 Kč od 69 Kč 61,61 Kč bez DPH 88,39 Kč bez DPH 138,39 Kč bez DPH od 61,61 Kč bez DPH
Kategorie: Vše

Pozor, na trhu se objevuje levná "cejlonská skořice" nižší kvality (vřetena obsahují vnější kůru, jsou plněná vyšším množstvím tlustých zlomků, mohou obsahovat skořici cassia atd.). My Vám poskytujeme 100% cejlonskou skořici pouze nejvyšší kvality C5exsp až alba, a nebudeme to měnit.

Námi dovážená skořice byla akreditovaně testována na obsah kumarinu (~12mg/kg), a tak u nás máte jistotu, že nakupujete skutečně pravou skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu, která není pančována obyčejnou "skořicí". Běžně prodávaná "skořice" cassia obvykle obsahuje až 2000-8000mg kumarinu /kg. Více o kumarinu v našem textu o skořici.

Pro přípravu skořicového čaje a získání cinnamaldehydu doporučujeme spíše naše kousky pravé skořice.
Více o cinnamaldehydu zde.

LABORATORNÍ TEST OBSAHU CINNAMALDEHYDU V CEJLONCE

Skořice je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. Byla tak ceněna, že byla dávána jako dar králům a bohům. Je nutno rozlišovat pravou skořici, která byla ve starověku používána (tj. cejlonská skořice Cinnamomum verum/zeylanicum), a nepravou “skořici” (to, co běžně kupujete a používáte jako skořici, tj. “cassia”, skořice čínská Cinnamomum cassia). Rozdílů těchto dvou koření je mnoho: cassia, kterou obvykle používáte, zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství. A tak, když se lidé snaží léčit běžnou skořicí, mohou si přivodit další potíže. Oproti čínskému stromu cassia, pravá skořice Cinnamomum verum/zeylanicum ze Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) obsahuje kumarinu pouze malé množství, až 400x méně, a proto je cejlonská skořice tou správnou volbou. Cassia a cejlonská skořice jsou vedle obsahu kumarinu jasně rozeznatelné barvou, tvrdostí a zejména chutí a vuní, která je u cejlonské skořice přímo božská, značně odlišná od cassie, kterou znáte ze supermarketu. Cassia je mnohem tmavší, tvrdší a hrubší. Výrazným rozdílem je také způsob sklizně, který se odráží v charakteru skořicových vřeten – zatímco z čínského stromu se používá celá kůra, z pravého skořicovníku je nejprve nutno důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vnitřní, zlatavá vrstva kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, podobně jako když se balí doutníky z tabákových listů.
Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů – do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med – výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná. Podobnou výtečnou kombinací jsou švestky se skořicí. V naší rodině je velmi oblíbenou svačinou medem slazený tvaroh se švestkami posypanými mletou skořicí, a po obědech máme rádi kávu se skořicovým cukrem. Skořice se často pije ve formě čaje, věnujte mu pozornost! V Rusku je dlouhodobě velice populární skořicová vodka. Obdobně se skořice přidává do whiskey. V neposlední řadě doporučujeme mletý kořen horské orchideje známý z čajoven, Sahleb, který si bez skořice nelze představit; je to výborný energetický nápoj (velmi sladký), mletý kořen Sahleb lze koupit v obchodech s arabským zbožím. Skořice se používá i ve slaných jídlech, hlavně s česnekem; na Středním Východě je populární přísadou do jídel z kuřete, jehněčího a ryb. Díky svým antibakteriálním účinkům dodává těmto jídům mimo chuti i výrazně vyšší odolnost vůči mikrobům, tudíž déle vydrží. Máte-li rádi žvýkačky, doporučujeme si do ůst dát se žvýkačkou i úlomek skořice - je to velmi chutné a navíc zdravé.

Země původu: Srí Lanka

Náš vlastní dovoz: ano

Latinský název: Cinnamomum verum / Cinnamomum zeylanicum

Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte vřetena cejlonské skořice v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, v této formě skořice uchová své aroma i dva roky.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Zpět do obchodu