49 hodnocení

Cejlonská skořice pravá mletá - Cejlonka

Nepřekonatelná, námi čerstvě mletá cejlonská (pravá) skořice - meleme novou várku každý týden. Testována na absenci kumarinu, testována na vysoký obsah cinnamaldehydu.

 

Varianta
Skladem (> 10 ks) Skladem (> 10 ks) Skladem (> 10 ks) Skladem (> 10 ks) Skladem (> 10 ks) Skladem (> 10 ks) Zvolte variantu
47,90 Kč 79,90 Kč 118,90 Kč 269,90 Kč 459,90 Kč 799,90 Kč od 47,90 Kč
Kategorie: Vše

 

Cejlonka boří mýty o cejlonské skořici

 

Díky poptávce po levnějších variantách mleté pravé skořice (které mají slabé aroma, prázdnou chuť a nepálí) se rozšířila fáma, že pravá skořice má oproti cassii fádní aroma, málo výraznou chuť a nepálí/neštípe. A to není pravda. Protože si koření sami meleme, tak moc dobře víme, že čerstvě (a správně) namletá pravá skořice je prostě bomba – má super intenzivní aroma, výraznou, sladkou chuť a příjemně pálí. Totiž, ve skořici je zcela zásadní látkou cinnamaldehyd: voňavá, pálivá a sladká látka, s kterou je spojováno množství zdravotního výzkumu. Více o cinnamaldehydu zdePokud pravá skořice vůbec nepálí, není sladká a pronikavě voňavá, tak už z ní cinnamaldehyd vyprchal, tedy už je stará nebo byla špatně namleta. Pálivosti pokrmů se však obávat nemusíte, pálivost se projevuje spíš při přímém ochutnání většího množství skořice. Námi mletá pravá skořice "Cejlonka" má až 3x vyšší obsah cinnamaldehydu, než běžná skořice: 

Náš dlouholetý spolupracovník na Sri Lance pro nás pečlivě třídí kvalitní kousky primární kůry celé skořice, kterou až v ČR opatrně meleme, protože jsme zjistili, že to je jediná cesta, jak můžeme dosáhnout maximální kvality cejlonské skořice. Jak již bylo řečeno, kvalitní skořice musí pronikavě vonět, musí pálit a být sladká. Jako důkaz naší důvěry v naši skořici Vám nabízíme, že pokud někde seženete aromatičtější a kvalitnější mletou cejlonskou skořici, než je ta naše, dejte nám vědět a my Vám vrátíme peníze.

 

 

Cejlonka byla také akreditovaně testována na obsah kumarinu (~12 mg/kg), a tak u nás máte jistotu, že nakupujete skutečně kvalitní pravou skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu, která není pančována klasickou "skořicí" cassia. Běžně prodávaná "skořice" cassia totiž obvykle obsahuje až 2000-8000 mg kumarinu /kg. Více o kumarinu a cassii najdete v našem textu o skořici. 


 

Skořice je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. Byla tak ceněna, že byla obětována jako dar králům a bohům. Je nutno rozlišovat pravou skořici, která byla ve starověku používána (tj. cejlonská skořice Cinnamomum verum/zeylanicum), a nepravou “skořici” (to, co běžně kupujete a používáte jako skořici, tj. “cassia”, skořice čínská Cinnamomum cassia). Rozdílů těchto dvou koření je mnoho: cassia, kterou obvykle používáte, zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství. A tak, když se lidé snaží léčit běžnou skořicí, mohou si přivodit další potíže. Oproti čínskému stromu cassia, pravá skořice Cinnamomum verum/zeylanicum ze Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) obsahuje kumarinu pouze malé množství, až 400x méně, a proto je cejlonská skořice tou správnou volbou. Cassia a cejlonská skořice jsou vedle obsahu kumarinu jasně rozeznatelné barvou, tvrdostí a zejména chutí a vuní, která je u cejlonské skořice přímo božská, značně odlišná od cassie, kterou znáte ze supermarketu. Cassia je mnohem tmavší, tvrdší a hrubší. Výrazným rozdílem je také způsob sklizně, který se odráží v charakteru skořicových vřeten – zatímco z čínského stromu se používá celá kůra, z pravého skořicovníku je nejprve nutno důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vnitřní, zlatavá vrstva kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, podobně jako když se balí doutníky z tabákových listů. 

Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů – do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med – výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná. Podobnou výtečnou kombinací jsou švestky se skořicí. V naší rodině je velmi oblíbenou svačinou medem slazený tvaroh se švestkami posypanými mletou skořicí, a po obědech máme rádi kávu se skořicovým cukrem. Skořice se často pije ve formě skořicového čaje, věnujte mu pozornost! V Rusku je dlouhodobě velice populární skořicová vodka. Obdobně se skořice přidává do whiskey. V neposlední řadě doporučujeme mletý kořen horské orchideje známý z čajoven, Sahleb, který si bez skořice nelze představit; je to výborný energetický nápoj (velmi sladký), mletý kořen Sahleb lze koupit v obchodech s arabským zbožím. Skořice se používá i ve slaných jídlech, hlavně s česnekem; na Středním Východě je populární přísadou do jídel z kuřete, jehněčího a ryb. Díky svým antibakteriálním účinkům dodává těmto jídům mimo chuti i výrazně vyšší odolnost vůči mikrobům, tudíž déle vydrží. Máte-li rádi žvýkačky, doporučujeme si do ůst dát se žvýkačkou i úlomek skořice.

 

Země původu: Srí Lanka

Náš vlastní dovoz: ano

Námi namleto: ano

Latinský název: Cinnamomum verum / Cinnamomum zeylanicum

Skladování: pro zachování vysoké kvality Cejlonky doporučujeme skladování v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.

 

 

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
R Avatar autora 30.10.2021 09:13
Skořice je úžasná a je pravda, že poprvé překvapila :) Vaše koření je skvělé:)
Odpovědět
KP Avatar autora Cejlonka 29.10.2021 19:28
Naprosto neuvěřitelně vonící a chutnající skořice. Žádnou jinou již nekupuji.
Odpovědět
E Avatar autora Skořice s velkým S 29.10.2021 19:01
Skorici jsem nikdy neměla moc ráda. Jednou mě navštívil Pavel a dal mi na stůl pytlicek se slovy "zkus to". Celkem dlouho mě trvalo,než jsem se rozhoupala ji vůbec otevřít. Po rozdělani pytliku jsem cítila velmi jemnou,příjemnou vůni,absolutně odlišnou od skořice,co jsem dříve znala. První,co jsem s ni zkusila,byl rýžový nákyp a musím konstatovat,že byl naprosto famózní. A co teprve svarak s touto skořicí! Sklenicku se starou nepravou skořici jsem vyhodila. Kdo nevěří,at vyzkousi!
Odpovědět
D Avatar autora Jedinna sveho druhu 29.10.2021 18:48
Prava cejlonka je stejne prozreni, jako raw kakao prasek. Prava cejlonska skorice voni, ale hlavne chutna uplne jinak, nez klasicka skorice, ktera se v CR standardne prodava pod nazvem "prava." Jenze tato "prava," pokud v popisku nema presne uvedeno "cejlonska," ma zcela jinou chut. Vlastne te chuti prilis nema, za to ale ma pachut stiplavosti. Ta skutecne prava cejlonska skorice ma lahodnou sladkou chut bez stiplaveho paliveho ocasku a od ostatnich skoric to je nebe a dudy. Stejne jako raw kakao a ostatni kakaa holandskeho typu nebo bio kakaa, ktera jsou ve vsech pripadech bez chuti, raw kakao je nasladle a chutne i samotne.
Odpovědět
H Avatar autora Pravá cejlonská skořice 29.10.2021 18:36
Top kvalita, zaručeně, doma už jinou nechceme a ani nekupujeme. A v té top kvalitě se nenachází jen tahle Cejlonská skořice :-)
Odpovědět
A Avatar autora Cejlonka 29.10.2021 18:28
Od té doby, co jsme doma poprvé použili Cejlonku, šla ta odporná náhražka (Cassia) do koše a už mi to nesmí přes práh
Odpovědět
J Avatar autora Nejlepší. 29.10.2021 18:23
Už jsem vyzkoušel spoustu různých údajně pravých skořic, ale téhle se ani nepřiblížily. Vůně a chuť jsou mnohem silnější a moc příjemný.
Odpovědět