Nepřekonatelná, námi čerstvě mletá cejlonská (pravá) skořice s ochrannou známkou - meleme novou várku každý týden. Testována na absenci kumarinu, testována na vysoký obsah cinnamaldehydu.
Kategorie: | Vše |
---|
Cejlonka® boří mýty o cejlonské skořici
Protože je trh zahlcen nekvalitní cejlonskou skořicí, tak se rozšířila fáma, že pravá skořice má oproti běžné skořici, zvané cassia (to je ta, co všichni známe), fádní aroma, málo výraznou chuť a nepálí/neštípe. A to není pravda. Protože si koření sami meleme, tak moc dobře víme, že čerstvě a správně namletá pravá skořice je prostě bomba – má super intenzivní aroma, výraznou, sladkou chuť a příjemně, mírně pálí. Totiž, ve skořici je ukazatelem kvality cinnamaldehyd: voňavá, pálivá a sladká látka, se kterou se navíc váže množství zajímavého zdravotního výzkumu (dále v textu). Pokud pravá skořice vůbec nepálí, není sladká a pronikavě voňavá, tak z ní cinnamaldehyd vyprchal, tedy už je stará nebo byla špatně namleta. Pálivosti pokrmů se však obávat nemusíte, pálivost se projevuje jen při přímém ochutnání většího množství skořice. Námi mletá pravá skořice "Cejlonka" má až 3x vyšší obsah cinnamaldehydu, než běžná skořice:
Náš dlouholetý spolupracovník na Sri Lance pro nás pečlivě třídí kvalitní kousky primární kůry celé skořice, kterou až v ČR každý týden šetrně meleme, protože jsme zjistili, že to je jediná cesta, jak lze dosáhnout maximální kvality cejlonské skořice. Jak již bylo řečeno, kvalitní pravá (tedy cejlonská) skořice musí pronikavě vonět, musí mírně pálit a být sladká. Jako důkaz naší důvěry v naši skořici Vám nabízíme, že pokud někde seženete aromatičtější a kvalitnější mletou cejlonskou skořici, než je ta naše, dejte nám vědět a my Vám vrátíme peníze.
Cejlonka® je chráněna ochrannou známkou
Cejlonka je první skořicí v České Republice chráněnou ochrannou známkou. Je zárukou vysoce kvalitní cejlonské skořice, která byla námi čerstvě namleta z vybraných kousků těsně před prodejem Vám, koncovým zákazníkům. V nepřeberném množství různě nekvalitní a vyčichlé cejlonské skořice, mnohdy i skořice, která je za cejlonskou pouze vydávána, je nyní na trhu jasně identifikovatelná Cejlonka, záruka opravdu kvalitní, aromatické a chutné cejlonské skořice.
Cejlonku testujeme na obsah pesticidů, žádné v ní nenajdete. Také byla akreditovaně testována na obsah kumarinu (~12 mg/kg), a tak u nás máte jistotu, že nakupujete skutečně kvalitní pravou skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu, která není pančována klasickou "skořicí" cassia. Běžně prodávaná "skořice" cassia totiž obvykle obsahuje kumarinu až 2000-8000 mg/kg. Více o kumarinu a cassii najdete zde.
Povídání o naopak zdraví prospěšném cinnamaldehydu v cejlonské skořici si můžete přečíst zde.
Skořice je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. Byla tak ceněna, že byla obětována jako dar králům a bohům. Je nutno rozlišovat pravou skořici, která byla ve starověku používána (tj. cejlonská skořice Cinnamomum verum/zeylanicum), a nepravou “skořici” (to, co běžně kupujete a používáte jako skořici, tj. “cassia”, skořice čínská Cinnamomum cassia). Rozdílů těchto dvou koření je mnoho: cassia, kterou obvykle používáte, zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství. A tak, když se lidé snaží léčit běžnou skořicí, mohou si přivodit další potíže. Oproti čínskému stromu cassia, pravá skořice Cinnamomum verum/zeylanicum ze Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) obsahuje kumarinu pouze malé množství, až 400x méně, a proto je cejlonská skořice tou správnou volbou. Cassia a cejlonská skořice jsou vedle obsahu kumarinu jasně rozeznatelné barvou, tvrdostí a zejména chutí a vuní, která je u cejlonské skořice přímo božská, značně odlišná od cassie, kterou znáte ze supermarketu. Cassia je mnohem tmavší, tvrdší a hrubší. Výrazným rozdílem je také způsob sklizně, který se odráží v charakteru skořicových vřeten – zatímco z čínského stromu se používá celá kůra, z pravého skořicovníku je nejprve nutno důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vnitřní, zlatavá vrstva kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, podobně jako když se balí doutníky z tabákových listů.
Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů – do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med – výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná. Podobnou výtečnou kombinací jsou švestky se skořicí. V naší rodině je velmi oblíbenou svačinou medem slazený tvaroh se švestkami posypanými mletou skořicí, a po obědech máme rádi kávu se skořicovým cukrem. Skořice se často pije ve formě skořicového čaje, věnujte mu pozornost! V Rusku je dlouhodobě velice populární skořicová vodka. Obdobně se skořice přidává do whiskey. V neposlední řadě doporučujeme mletý kořen horské orchideje známý z čajoven, Sahleb, který si bez skořice nelze představit; je to výborný energetický nápoj (velmi sladký), mletý kořen Sahleb lze koupit v obchodech s arabským zbožím. Skořice se používá i ve slaných jídlech, hlavně s česnekem; na Středním Východě je populární přísadou do jídel z kuřete, jehněčího a ryb. Díky svým antibakteriálním účinkům dodává těmto jídům mimo chuti i výrazně vyšší odolnost vůči mikrobům, tudíž déle vydrží. Máte-li rádi žvýkačky, doporučujeme si do ůst dát se žvýkačkou i úlomek skořice.
Země původu: Srí Lanka
Náš vlastní dovoz: ano
Námi namleto: ano
Latinský název: Cinnamomum verum / Cinnamomum zeylanicum
Skladování: pro zachování vysoké kvality Cejlonky doporučujeme skladování v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět