V České Republice si drtivá většina kořenářů své koření nemele a kupují je již namleté. My jsme jedna ze vzácných výjimek a rádi bychom Vám vysvětlili, proč je vlastní mletí tak důležité, pokud chcete opravdu dobré koření. Aroma a chuť se ztrácí Když už jsme si dali tu práci se sehnáním a dovozem maximálně kvalitních celých koření, tak chceme, abychom to úžasné, co v nich je, nevyhodili oknem pryč, a to doslova. Je totiž naprosto zásadní si uvědomit násl...
Přečtěte si
Jsme sice obchod s kořením, ale zajímá nás kolem jídla vše, a zajímavosti s Vámi chceme sdílet. Čerstvý, nemražený, v divočině chycený losos, a to především nejznámější z cca 6 člověkem konzumovaných druhů lososa, kterého dostanete v každém sushi - atlantický losos Salmo salar - je obrovský gastronomický zážitek. Na Vánoce jsme měli tu čest okusit opravdu kvalitního atlantického lososa, a bylo to dalece nesrovnatelné s běžným superm...
Svět je přesycený fake news, a to úplně ve všech úrovních lidského vědění - proto buďme moudřejší! Ale odhalit, co je pravda a co ne, je většinou velmi obtížné. Pojďme se na to podívat detailně. 1) začněme zlehka - někde na internetu psali, že bylinka X léčí Y. Ač to zní absurdně, tak mnozí lidé už v této fázi klidně uvěří, aniž by jakkoliv ověřili zdroj takové informace. Spousta takových informací není pravd...
Kurkuma je bezesporu zdravotně velmi pozoruhodné koření. S jejími léčebnými účinky je to však trochu složitější, než jak si lidé myslí. Zásadní problém kurkuminu (hlavní bioaktivní složky a zároveň žlutého pigmentu kurkumy) je následující - kurkumin, který se dostane do našeho těla, je okamžitě po konzumaci metabolizován, především v játrech. Druhý problém je hydrofobní povaha kurkuminu - není moc rozpustný ve vodě, a jelikož vnitřní prostředí t...
Jak došlo k tomu, že během pěti let se cena vanilky v roce 2019 vyšplhala na desetinásobek své ceny. Vanilka je druhé nejdražší koření světa, které bylo v roce 2019 desetkrát dražší, než v roce 2014. Tato skutečnost však neznamená, že ten, kdo produkuje vanilku, dobře vydělává. Opak je pravdou a to je jedna z hlavních příčin aktuální vanilkové krize, která je lokalizovaná v největší světové oblasti pěstování vanilky - na africkém os...
V Evropských zemích je běžnou zvyklostí, že se čnělky šafránu do jídla přidávají tak, jak jsou. To ale z vícero důvodů není vhodné. Předně je dobré vědět, že uvnitř celých čnělek po přímém použití zůstává množství nepoužitého barviva. Zároveň, složky pokrmu čnělce často znesnadňují uvolnění barviva. Jak na to? Odpověď najdeme v kuchyních samotných Íránců, kteří mají nejdelší tradici používání šafránu, používají jej velmi často, a ma...
Skořice patří mezi nejpoužívanější koření na světě. Málokdo ale ví, že existují dva hlavní typy – pravá, cejlonská skořice a nepravá skořice cassia. V tomto článku se dozvíte, proč je důležité mezi nimi rozlišovat, jaké jsou jejich zdravotní účinky a v čem je cejlonská skořice lepší. Cejlonská skořice vs. Cassia: Jaký je rozdíl a proč záleží na výběru? Co je cejlonská skořice? Cejlonská skořice (Cinnamomum verum), známá také ja...
U cejlonské skořice je bohužel obrovský prostor pro nekvalitu, a to jak u mleté skořice, tak u celé skořice. Zde se dozvíte, jak poznat kvalitní celou cejlonskou skořici. Abychom Vám přiblížili, jak se pozná kvalitní a nekvalitní cejlonská skořice, představte si následující: Máte poleno nějakého stromu. Poleno má silnou kůru, pod ní dřevo. Z tohoto polena vy potřebujete sklidit konkrétní, cca 1mm silnou vrstvičku dřeva, a to tu nejsv...
Vanilka má nejen bohatou a zajímavou historii, ale i zajímavý proces výroby samotného konečného koření. Jedná se o orchidej Vanilla planifolia (lat. planifolia = plocholistá), jejíž složitě zpracovávané lusky jsou hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Slovo Vanilla je zdrobnělinou španělského slova vaina (lusk). Prvními, kdo vanilku používali a kultivovali, byli Totonakové z východního pobřeží Mexika. Totonakové dodnes ...