Dokonalé crème brûlée

Ingredience:

430ml alespoň 40% smetany,
100ml plnotučného mléka,
1 vanilkový lusk,
5 velkých žloutků,
50g třtinového cukru.

1) Předehřejte troubu na 180°C. Posaďte čtyři cca 175ml formičky do hlubokého pekáče/formy vyšší, než jsou formičky (aby bylo možno navrch velké formy položit pečící papír). Nalijte smetanu a mléko do středního hrnečku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, otevřeme a vyškrábneme vanilkový kaviár. Jak vanilková semena, tak celý lusk vhodíme do smetany s mlékem.

2) Dejte žloutky a cukr do mísy a šlehejte, až směs zbledne a začne být načechranější. Smetanu s mlékem a vanilkou přiveďte téměř k varu; míchejte, aby se směs nepřipálila. Jakmile směs začne lehce bublat, sundejte z ohně.

3) Za stálého míchání nalijte horkou smetanu do rozšlehaných žloutků a dávejte pozor, aby se netvořila pěna. Pokud se tvoří, směs přeceďte a pěnu odstraňte. Vyjměte vanilkový lusk, ale všechna vanilková semena ať pěkně zůstanou ve směsi!

4) Nalijte tolik horké vody do pekáče, v kterém sedí formičky, aby hladina byla alespoň 2 cm pod hranou formiček. Nalijte horkou směs do formiček, naplňte je až po okraj. Pekáč převrstvěte pečícím papírem a nechte na jedné straně škvíru, aby mohla unikat pára. Dejte do trouby a pečte 30-35 minut. Crème brûlée je správně upečené tehdy, když se po zahýbání formičkami střed třese jako puding. Nenechte je péct déle, ať není crème brûlée moc tuhé.

5) Vyndejte formičky z pekáče a nechte je jenom pár minut chladnout a pak je vložte do lednice, aby zcela vychladly (nejlépe přes noc, nechcete, aby crème brûlée bylo uvnitř polotekuté).

6) Před servírováním rovnoměrně posypte povrch jednotlivých vychlazených crème brûlée třtinovým cukrem a jen lehce jej nehte navlhnout vodou (nejlepší je sprej, ale lze to provést i kapkami vody z lžičky namáčené ve vodě). Hořáčkem/svářečkou na crème brûlée pak žíháme povrch cukru tak, aby pěkně zkaramelizoval. Jistě se najde mnoho kutilů, kdo toto bude zkoušet i klasickou horkovzdušnou pistolí na okna – jde to :) Také můžete cukr nechat rychle zkaramelizovat pod hodně rozpáleným grilem trouby. Správné crème brûlée je pevné a vychlazené. Skvěle si rozumí s kyselým ovocem, zejména s lesními plody, ale samozřejmě se jí i samotné.

Přejeme dobrou chuť a krásný gastronomický zážitek!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení