Dokonalé crème brûlée

Ingredience:

430ml alespoň 40% smetany,
100ml plnotučného mléka,
1 vanilkový lusk,
5 velkých žloutků,
50g třtinového cukru.

1) Předehřejte troubu na 180°C. Posaďte čtyři cca 175ml formičky do hlubokého pekáče/formy vyšší, než jsou formičky (aby bylo možno navrch velké formy položit pečící papír). Nalijte smetanu a mléko do středního hrnečku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, otevřeme a vyškrábneme vanilkový kaviár. Jak vanilková semena, tak celý lusk vhodíme do smetany s mlékem.

2) Dejte žloutky a cukr do mísy a šlehejte, až směs zbledne a začne být načechranější. Smetanu s mlékem a vanilkou přiveďte téměř k varu; míchejte, aby se směs nepřipálila. Jakmile směs začne lehce bublat, sundejte z ohně.

3) Za stálého míchání nalijte horkou smetanu do rozšlehaných žloutků a dávejte pozor, aby se netvořila pěna. Pokud se tvoří, směs přeceďte a pěnu odstraňte. Vyjměte vanilkový lusk, ale všechna vanilková semena ať pěkně zůstanou ve směsi!

4) Nalijte tolik horké vody do pekáče, v kterém sedí formičky, aby hladina byla alespoň 2 cm pod hranou formiček. Nalijte horkou směs do formiček, naplňte je až po okraj. Pekáč převrstvěte pečícím papírem a nechte na jedné straně škvíru, aby mohla unikat pára. Dejte do trouby a pečte 30-35 minut. Crème brûlée je správně upečené tehdy, když se po zahýbání formičkami střed třese jako puding. Nenechte je péct déle, ať není crème brûlée moc tuhé.

5) Vyndejte formičky z pekáče a nechte je jenom pár minut chladnout a pak je vložte do lednice, aby zcela vychladly (nejlépe přes noc, nechcete, aby crème brûlée bylo uvnitř polotekuté).

6) Před servírováním rovnoměrně posypte povrch jednotlivých vychlazených crème brûlée třtinovým cukrem a jen lehce jej nehte navlhnout vodou (nejlepší je sprej, ale lze to provést i kapkami vody z lžičky namáčené ve vodě). Hořáčkem/svářečkou na crème brûlée pak žíháme povrch cukru tak, aby pěkně zkaramelizoval. Jistě se najde mnoho kutilů, kdo toto bude zkoušet i klasickou horkovzdušnou pistolí na okna – jde to :) Také můžete cukr nechat rychle zkaramelizovat pod hodně rozpáleným grilem trouby. Správné crème brûlée je pevné a vychlazené. Skvěle si rozumí s kyselým ovocem, zejména s lesními plody, ale samozřejmě se jí i samotné.

Přejeme dobrou chuť a krásný gastronomický zážitek!

Zpět do obchodu