Mořská sůl z Pelješacu hrubá
Mořská sůl z Pelješacu je dle našeho názoru jedna z nejchutnějších mořských solí a nesmí chybět v naší kuchyni - na rozdíl od mnoha jiných solí má opravdu klasické mořské aroma a chuť. Je 100% přírodní, nerafinovaná a pochází z jedné z nejstarších solných produkcí v Evropě - v chorvatském městě Ston na Pelješacu se v přírodní rezervaci vyrábí tradičním způsobem již 600 let.
Kategorie: | Soli |
---|
Do rozsáhlých slanisek ve Stonu na poloostrově Pelješac v Chorvatsku se přivádí mořská voda, která se postupně na slunci a větru odpařuje, čímž vznikají krystalky mořské soli. Stonská sůl má vysoký obsah minerálů, zejména draslíku, hořčíku a vápníku, jejichž kombinace tvoří její unikátní aroma a chuť. Protože jsou rozsáhlá slaniska ve Stonu tak stará a jsou součástí velké přírodní rezervace, v oblasti žije spousta vzácných a dnes již chráněných rostlinných i živočišných druhů. Bohatý ekosystém se také promítá do jedinečné chuti a aroma této ceněné soli.
Svojí čistotou, přírodní povahou, obsahem minerálů a výbornou chutí se zásadně odlišuje od klasické stolní soli, která je rafinovaná a má nepříjemný "chemický" odér a chuť. Dávejte však pozor na nedostatek jódu, je pro tělo velmi důležitý, proto se do klasické soli přidává!
Použití: Je vhodná prakticky na jakýkoliv účel, ale obzvláště se hodí na závěr na steaky, zeleninku, brambory... vyzkoušejte ji i do slaného pečiva.
Velice doporučujeme: nakrájejte brambory na 0,5cm plátky, zakápněte olivovým olejem, dejte do trouby na horkovzduch na 180°C (pozor, musí jít na pečící papír na rošt/mřížku, ne na plech, pak se těžko udělají) a péct cca 20 minut, až začnou mít puchýřky. A na závěr je posypejte právě touto solí - je to opravdu výtečná a jednoduchá kombinace, skvěle se hodí jako univerzální příloha.
Velikost zrnek: 2-4mm
Země původu: Chorvatsko
Složení: sůl z Jaderského moře 100%
Bez chemických příměsí (celý náš sortiment)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.