Sušené listy krétského oregana - legendární kvalita od našeho pěstitele Stavrose na Krétě, který ji pěstuje už desítky let. Na rozdíl od klasického oregana (Origanum vulgare) se aroma našeho druhu oregana (Origanum onites) udržuje i po delší tepelné úpravě.
Kategorie: | Vše |
---|
Video z políčka s tímto oreganem na Krétě: https://www.facebook.com/watch/?v=424725059759766
Na rozdíl od klasického oregana (Origanum vulgare) se aroma našeho druhu oregana (Origanum onites) udržuje i po delší tepelné úpravě. Možná pěstujete oregano na své zahrádce, ale ve zdejších klimatických podmínkách nikdy nevypěstujete tak intenzivně a bohatě vonící oregano, jako je toto krétské, které je mimochodem specialitou našeho pěstitele - oregano je totiž výsledným složením svých silic velice citlivé na mnoho faktorů, které ho během života ovlivňují. Teplota klimatu, složení ročních období, složení půdy, pH půdy atd., to vše se promítne do charakteru aroma a chutě oregana. Je dobré vědět, že oregano obvykle více voní sušené, než čerstvé. Zajímavostí je, že esenciálnímu oleji oregana byly po staletí přisuzovány léčebné účinky, které ale nikdy nebyly žádným výzkumem prokázány.
V kuchyni je oregano nejznámější definicí části vůně pizzy. Používá se však v nepřeberném množství jiných pokrmů, typicky na grilované zelenině, mase či rybách. Jižní Italové by se bez oregana neobešli, Severní Italové však raději než oregano používají majoránku. Nesmí chybět v řeckých salátech anebo ve směsi olivového oleje a citronové šťávy, kterou se potírají rybí a jiná grilovaná masa. Turecká kuchyně má v oblibě oregano na mase, zejména na jehněčím a skopovém.
Země původu: Řecko (Kréta)
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Origanum onites
Skladování: pro zachování vysoké kvality bylinky skladujte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený.
Odpovědět