21 hodnocení

Kardamom zelený celý

Semena kardamovníku obecného, prvotřídní, pronikavě voňavá. Neprodáváme tobolky, jejichž zelená část je bezcenná, pouze zvyšuje váhu a brání plnému využití aroma a chuti ze semen. 

Varianta
Skladem Skladem Zvolte variantu
89 Kč 69 Kč od 69 Kč
Kategorie: Vše

Prvotřídní kardamom. Máme ozkoušeno, že v našem otevřeném sáčku semena vydržela bez významné ztráty svého úžasného aroma celý rok! Jako všechno naše koření dodáváme i kardamom vakuově balený.

Toto koření má zcela jedinečnou kombinaci mnoha aromatických látek, která se zasloužila o to, že zelený kardamom je třetím nejdražším kořením na světě, což dokládá i jeho přezdívka “Královna koření”. Po rozdrcení čerstvého kardamomu nejprve cítíme eukalyptol, který známe z eukalyptového oleje či blahovičníku. Vzápětí cítíme vůně obsažené v citronech (limonen), pryskyřici (pinen), mátě (menthol) a dalších bylinách. Nejen tyto látky jsou důvodem, proč hraje kardamom významnou roli jak v Ayurvédě, tak v tradiční čínské medicíně.

Vzhledem k obsahu lehkých aromatických látek typu menthol a limonen je kardamom obzvlášťě vhodný do sladkostí, čajů a osvěžujících nápojů. Pryskyřičná vůně kardamomu se taktéž výtečně hodí ke sladkým pokrmům a kávě. Je nutno poznamenat, že kardamom je dobře znám i pro svůj dobrý vliv na zažívání. My osobně kardamom velmi často přidáváme do skořicového čaje, muffinů, černého čaje a kávy, limonády, zmrzliny a kdekoliv, kde používáme citron. Výborně si rozumí s jablky a čokoládou. Máme jej rádi i se žvýkačkami, tak jako skořici – dejte do úst se žvýkačkou i pár semen kardamomu a dostanete úžasnou chuť a pocit v ústech. Kardamom je používán po celém světě, nejtypičtější je však pro indickou kuchyni a Střední Východ a Jižní Asii. V těchto zemích je používán především ve sladkostech, kávě (tamější kávové směsi obsahují až 40% kardamomu!) a je zcela nezbytnou součástí indického masala chai, který u nás také můžete zakoupit v naší excelentní vlastnoručně vyráběné směsi. Aroma kardamomu se dobře doplňuje s pomeranči, skořicí, hřebíčkem, ale i s kmínem, růží a cedrovým dřevem. Přejeme bohaté gastronomické zážitky!

Země původu: Guatemala

Latinský název: Elettaria cardamomum

Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte kardamom v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma z kardamomu nemohly volně ztrácet do prostoru.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu