Cejlonská skořice - kousky
Kousky ceylonské (pravé) skořice C5exsp-alba, pečlivě tříděné naším dlouholetým spolupracovníkem na Sri Lance - obsahují pouze kvalitní kousky primární kůry pravé skořice.
Kategorie: | Vše |
---|
Pozor, na trhu se objevuje levná "cejlonská skořice" nižší kvality (vřetena obsahují vnější kůru, jsou plněná vyšším množstvím tlustých zlomků, mohou obsahovat skořici cassia atd.). My Vám poskytujeme 100% cejlonskou skořici pouze nejvyšší kvality C5exsp až alba, a nebudeme to měnit.
Námi dovážená skořice je akreditovaně testována na obsah kumarinu (~12mg/kg), a tak u nás máte jistotu, že nakupujete skutečně pravou skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu, která není pančována obyčejnou "skořicí". Běžně prodávaná "skořice" cassia obvykle obsahuje až 2000-8000mg kumarinu /kg.
Naše skořicové kousky mají úplně stejnou hodnotu jako skořicová vřetena - na Sri Lance nám náš spolupracovník kousky důkladně třídí, takže dovážíme pouze kvalitní, tenké kousky primární kůry, které jen byly uříznuty krátké, takže nejsou sbaleny do vřeten. Díky tomu jsou však levnější a jsou tak skvělou volbou pro získání cinnamaldehydu, který se z mleté skořice poměrně rychle ztrácí - nejvhodnější je skořicový čaj. Více o cinnamaldehydu zde. Stačí zalít hrst našich kousků 1 litrem vařící vody, kousky v čaji nechte louhovat neomezeně, po celou dobu pití (klidně 5 hodin).
LABORATORNÍ TEST OBSAHU CINNAMALDEHYDU V CEJLONCE
Skořice je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. Byla tak ceněna, že byla dávána jako dar králům a bohům. Je nutno rozlišovat pravou skořici, která byla ve starověku používána (tj. cejlonská skořice Cinnamomum verum/zeylanicum), a nepravou “skořici” (to, co běžně kupujete a používáte jako skořici, tj. “cassia”, skořice čínská Cinnamomum cassia). Rozdílů těchto dvou koření je mnoho: cassia, kterou obvykle používáte, zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství. A tak, když se lidé snaží léčit běžnou skořicí, mohou si přivodit další potíže. Oproti čínskému stromu cassia, pravá skořice Cinnamomum verum/zeylanicum ze Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) obsahuje kumarinu pouze malé množství, až 400x méně, a proto je cejlonská skořice tou správnou volbou. Cassia a cejlonská skořice jsou vedle obsahu kumarinu jasně rozeznatelné barvou, tvrdostí a zejména chutí a vuní, která je u cejlonské skořice přímo božská, značně odlišná od cassie, kterou znáte ze supermarketu. Cassia je mnohem tmavší, tvrdší a hrubší. Výrazným rozdílem je také způsob sklizně, který se odráží v charakteru skořicových vřeten – zatímco z čínského stromu se používá celá kůra, z pravého skořicovníku je nejprve nutno důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vnitřní, zlatavá vrstva kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, podobně jako když se balí doutníky z tabákových listů.
Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů – do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med – výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná. Podobnou výtečnou kombinací jsou švestky se skořicí. V naší rodině je velmi oblíbenou svačinou medem slazený tvaroh se švestkami posypanými mletou skořicí, a po obědech máme rádi kávu se skořicovým cukrem. Skořice se často pije ve formě čaje, věnujte mu pozornost! V Rusku je dlouhodobě velice populární skořicová vodka. Obdobně se skořice přidává do whiskey. V neposlední řadě doporučujeme mletý kořen horské orchideje známý z čajoven, Sahleb, který si bez skořice nelze představit; je to výborný energetický nápoj (velmi sladký), mletý kořen Sahleb lze koupit v obchodech s arabským zbožím. Skořice se používá i ve slaných jídlech, hlavně s česnekem; na Středním Východě je populární přísadou do jídel z kuřete, jehněčího a ryb. Díky svým antibakteriálním účinkům dodává těmto jídům mimo chuti i výrazně vyšší odolnost vůči mikrobům, tudíž déle vydrží. Máte-li rádi žvýkačky, doporučujeme si do ůst dát se žvýkačkou i úlomek skořice - je to velmi chutné a navíc zdravé.
Země původu: Srí Lanka
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Cinnamomum verum / Cinnamomum zeylanicum
Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte cejlonskou skořici v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, v této formě skořice uchová své aroma i dva roky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.