16 hodnocení

Badyán celý

Souplodí badyáníku pravého (celé a necelé hvězdičky).

Varianta
Skladem Skladem Zvolte variantu
49 Kč 69 Kč od 49 Kč
Kategorie: Vše

Badyáník pravý je stálezelený strom rostoucí ve Vietnamu, Indii a jihovýchodní Číně. Latinské rodové jméno Illicium pochází ze slova Illicio, nebo-li lákat, vábit. Do Evropy se badyán dostal teprve v 17. století. Užívanou částí badyáníku je známé hvězdicovité souplodí obsahující oválná semena různých odstínů červené a oranžové barvy. Badyán je nazýván hvězdicový anýz, jelikož vůní velmi připomíná anýz. Toto podobenství je způsobeno silicí anethol, která je přítomna v obou rostlinách. Obsah anetholu dělá z badyánu dobrého společníka i pro skořici, která jej též obsahuje, proto můžete v jejich vůní cítit výrazný společný jmenovatel. Znáte lék proti chřipce Tamiflu? Jeho aktivní látka je vyráběna z kyseliny šikimové obsažené v badyánu. Tato skutečnost vedla v roce 2005 k nedostatečnému celosvětovému zásobení badyánem kvůli výrobě Tamiflu.
V české kuchyni je badyán neodmyslitelnou součástí perníku, sušenek, švestkových povidel a hruškového kompotu. Používáme jej i k ovonění čajů, svařeného vína a grogu. Obecně, badyán zvýrazňuje chuť masa a a lze jej použít jako náhradu anýzu. V čínské kuchyni má důležité místo v tradičním koření pěti vůní. V Indii je široce používán ve známé směsi garam masala a v neméně známém masala chai (čajová kořenící směs, můžete ji zakoupit u nás), a je velmi důležitý pro indonéskou kuchyni. U nás začíná být badyán známý i v populárních vietnamských masových polévkách phở, v nichž dodává vedle koriandru typické jedinečné aroma. Je používán i v likérech, jako je francouzský pastis nebo absinth. Obecně je vhodný k zelenině (dýně, pórek), vepřovému, kuřeti, hovězímu a rybám. Je-li badyán používán mletý, je potřeba jej používat opatrně, je výrazný. Do čaje postačí celá hvězdička. Od nás můžete zakoupit prvotřídní voňavý badyán původem z Vietnamu.

Země původu: Indie

Latinský název: Ilicium verum

Skladování: pro zachování vysoké kvality skladujte badyán v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné jej ještě umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma z badyánu nemohly volně ztrácet do prostoru.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu