Asafoetida
Obrovská rarita v ČR, 100% čistá asafoetida bez mouky, bez škrobu apod. Námi šetrně sušený kořenový latex Ferula assa-foetida "čertovo lejno".
Kategorie: | Vše |
---|
Nejsilnější koření na světě
Jak asafoetida voní? Aroma asafoetidy připomíná pronikavě intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli. Nemáte-li rádi římský kmín, určitě se jí nevzdávejte, asafoetida neobsahuje látky, které některým lidem vadí v římském kmínu. Je to nesmírně jedlá a chutná kombinace, přičemž v pokrmu podporuje ostatní chutě. Asafoetida je tak silná a napěchovaná antibiotickými látkami, které najdeme v podstatně menším množství v česneku a cibuli, že je prakticky nesmrtelná - v podstatě nepodléhá zkáze.
Tato nemá konkurenci
Na naši asafoetidu jsme obzvláště hrdí. Jedná se totiž o velikou vzácnost - sehnat opravdu 100% čistou a nepančovanou asafoetidu je velmi, velmi obtížné. Sklizeň asafoetidy je velmi pracná a zdlouhavá, což odráží její vysokou cenu a zároveň široce rozšířenou praxi pančování - drtivá většina asafoetidy na trhu obsahuje dokonce 90% přidaného škrobu, oleje, mouky a dalších aditiv, která snižují skutečnou cenu produktu. Protože je asafoetida velice silné koření, tak i asafoetida s aditivy pořád poměrně intenzivně voní, kupujete však mnohokrát méně koření, které má menší sílu. Nesmírně nás baví shánět to nejlepší, co v koření existuje, a proto asafoetidu dovážíme přímo z Indie, a to dokonce v nepančovatelné formě - ještě polotekutou, čerstvě sklizenou z kořene feruly asafoetidy. Až u nás ji necháme ztuhnout a prodáváme ji nemletou, abychom se s Vámi podělili o tuto vzácnost.
Jak ji použít?
Nejprve nožem odkrouhněte pár tenkých kousků naší asafoetidy, velmi málo - maximálně tak čtvrtinu až třetinu množství, kolik soli použijete na osolení jídla. Určitě zkuste nejdříve méně, příště můžete přidat. Asafoetidu vhoďte na rozpálený olej či do másla, prohřejte a následně ji dobře promíchejte s malým množstvím dalších ingrediencí (aby byla v pokrmu dobře rozmíchaná), pak můžete přidávat jakékoliv ostatní ingredience. Hodí se ke všem vegetariánským pokrmům, ale i k většině masových - doporučujeme ji všude tam, kde se hodí česnek, cibule nebo pórek. Experimentujte!
Píšete o ní







Poznámka šéfa Pavla



Video pod tímto textem (na mobilu možná bude potřeba trochu nascrollovat doprava a najít play :))
Země původu: Afghánistán
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Ferula assa-foetida
Skladování: pro zachování vysoké kvality asafoetidy ji uchovávejte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné ho navíc umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.