Asafoetida
Obrovská rarita v ČR, 100% čistá asafoetida bez mouky, bez škrobu apod. Námi šetrně sušený kořenový latex Ferula assa-foetida "čertovo lejno".
Kategorie: | Vše |
---|
Nejsilnější koření na světě
Jak asafoetida voní? Aroma asafoetidy připomíná pronikavě intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli. Nemáte-li rádi římský kmín, určitě se jí nevzdávejte, asafoetida neobsahuje látky, které některým lidem vadí v římském kmínu. Je to nesmírně jedlá a chutná kombinace, přičemž v pokrmu podporuje ostatní chutě. Asafoetida je tak silná a napěchovaná antibiotickými látkami, které najdeme v podstatně menším množství v česneku a cibuli, že je prakticky nesmrtelná - v podstatě nepodléhá zkáze.
Tato nemá konkurenci
Na naši asafoetidu jsme obzvláště hrdí. Jedná se totiž o velikou vzácnost - sehnat opravdu 100% čistou a nepančovanou asafoetidu je velmi, velmi obtížné. Sklizeň asafoetidy je velmi pracná a zdlouhavá, což odráží její vysokou cenu a zároveň široce rozšířenou praxi pančování - drtivá většina asafoetidy na trhu obsahuje dokonce 90% přidaného škrobu, oleje, mouky a dalších aditiv, která snižují skutečnou cenu produktu. Protože je asafoetida velice silné koření, tak i asafoetida s aditivy pořád poměrně intenzivně voní, kupujete však mnohokrát méně koření, které má menší sílu. Nesmírně nás baví shánět to nejlepší, co v koření existuje, a proto asafoetidu dovážíme přímo z Indie, a to dokonce v nepančovatelné formě - ještě polotekutou, čerstvě sklizenou z kořene feruly asafoetidy. Až u nás ji necháme ztuhnout a prodáváme ji nemletou, abychom se s Vámi podělili o tuto vzácnost.
Jednou z vlastností asafoetidy je proměnlivost barvy, tedy barva aktuální várky může být trochu odlišná od barvy na obrázku, kořenící schopnost je však stejná.
Jak ji použít?
Nejprve nožem odkrouhněte pár tenkých kousků naší asafoetidy, velmi málo - maximálně tak čtvrtinu až třetinu množství, kolik soli použijete na osolení jídla. Určitě zkuste nejdříve méně, příště můžete přidat. Asafoetidu vhoďte na rozpálený olej či do másla, prohřejte a následně ji dobře promíchejte s malým množstvím dalších ingrediencí (aby byla v pokrmu dobře rozmíchaná), pak můžete přidávat jakékoliv ostatní ingredience. Hodí se ke všem vegetariánským pokrmům, ale i k většině masových - doporučujeme ji všude tam, kde se hodí česnek, cibule nebo pórek. Experimentujte!
Píšete o ní
Poznámka šéfa Pavla
Video pod tímto textem (na mobilu možná bude potřeba trochu nascrollovat doprava a najít play :))
Země původu: Indie
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Ferula assa-foetida
Skladování: pro zachování vysoké kvality asafoetidy ji uchovávejte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné ho navíc umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.