14 hodnocení

Asafoetida

Námi šetrně sušený kořenový latex ločidla "čertovo lejno" - obrovská rarita v ČR, 100% čistá asafoetida bez mouky, bez škrobu apod. 

 

Varianta
Skladem (> 10 ks) Skladem (> 10 ks) Zvolte variantu
89 Kč 389 Kč od 89 Kč
Kategorie: Vše

Na toto koření jsme obzvláště hrdí. Jedná se totiž o velikou vzácnost - sehnat opravdu 100% čistou a nepančovanou asafoetidu je velmi obtížné. Sklizeň asafoetidy je velmi pracná a zdlouhavá, což odráží její vysokou cenu a zároveň široce rozšířenou praxi pančování - drtivá většina asafoetidy na trhu obsahuje dokonce 90% přidaného škrobu, oleje, mouky a dalších aditiv, která snižují skutečnou cenu produktu. Protože je asafoetida velice silné koření, tak i asafoetida s aditivy pořád poměrně intenzivně voní, kupujete však mnohokrát méně koření, které má menší sílu.

A jak že voní? Aroma asafoetidy připomíná intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli. Nemáte-li rádi římský kmín, určitě se jí nevzdávejte, asafoetida neobsahuje látky, které některým lidem vadí v římském kmínu. Je to nesmírně jedlá a chutná kombinace, přičemž v pokrmu podporuje ostatní chutě. Asafoetida je tak silná a napěchovaná antibiotickými látkami, které najdeme v podstatně menším množství v česneku a cibuli, že je prakticky nesmrtelná - v podstatě nepodléhá zkáze.

Nesmírně nás baví shánět to nejlepší, co v koření existuje, a proto asafoetidu dovážíme přímo z Indie, a to dokonce v nepančovatelné formě - ještě polotekutou, čerstvě sklizenou z kořene feruly asafoetidy. Až u nás ji necháme ztuhnout a prodáváme nemletou, abychom se s Vámi podělili o tuto vzácnost.

Jak ji použít? Na začátku nožem odkrouhněte pár tenkých kousků asafoetidy - maximálně tak polovinu množství, kolik soli použijete na osolení jídla, tedy dosti málo. Zkuste nejdříve méně, příště můžete případně přidat. Asafoetidu vhoďte na rozpálený olej či do másla, pak už můžete přidávat jakékoliv ostatní ingredience. Hodí se ke všem vegetariánským pokrmům, ale i k většině masových - doporučujeme ji všude tam, kde se hodí česnek nebo cibule nebo pórek. Experimentujte!


Co nám o ní píšete?

"Aroma je hodně silné, nechápu, jak to můžete při práci v takovém velkém množství zvládnout a neodpadnout 
Používám v mnohém menším množství, než když jsem měla práškovou. Odloupnu malý kousek a ten rozmáčknu nožem jako stroužek česneku. Mám pocit, že s nadýmáním vaše čistá surovina opravdu pomáhá. Dnes rozmáčknuto, vhozeno na pánev s máslem, přidán naklíčený hrách, majoránka, čerstvě mletý černý kampotský pepř, a po naservírování dochuceno solným květem, dle chuti.... A mňamka k televizi hotová, veškeré chipsy se můžou jít zahrabat. Jinak přidávám do polévek, do zeleninových jídel, do sladkého jsem se ještě neodvážila. Ještě bych přidala něco k chuti. Na foto vpravo váš produkt, vlevo běžně dostupný (nevím, odkud vzal tu barvu ). Vlevo vůně zanedbatelná, z vašeho je cítit v kuchyni ještě i po vaření. Chuť asafoetidy v té žluté hromádce najdu, ale z patra i jazyka rychle vyprchá. Za to chuť vašeho vzorku přetrvává dlouhé minuty... Jste prostě nejlepší "

 

Poznámka šéfa Pavla:

Vždycky jsem na vážkách, jestli tohle video zveřejnit nebo ne   Totiž - mýma očima viděno, tohle je úžasná věc.
Je to SYROVÁ asafoetida, nesmírně vzácné koření - díváte se na 100% čistou asafoetidu bez jakýchkoliv příměsí před sušením. Je to velmi vzácné a drahé koření, protože jeho sklizeň snad ještě horší piplačka, než sklizeň šafránu (chodíte od jámy k jámě a z ufiknutých kořenů seškrabáváte vrstvičky nově latexu). Nevím o nikom jiném v ČR, kdo by vůbec dovážel čistou asafoetidu aspoň v usušené formě - jde o to, že zhruba tak 95% asafoetidy na světě je smícháno s různými moukami a olejem, aby se snížila cena - ono to totiž pořád bude docela silně vonět.
Než Vám tuhle vzácnost vůbec zabalíme, tak ji nejprve musím vysušit. Je to neuvěřitelný materiál, který je prosycený esenciálním olejem. Můžu Vám říct, že to aroma při práci se syrovou asafoetidou se prostě musí zažít. Je to masakr A je to sranda, protože asafoetida je tak plná štiplavých a antibiotických látek (ale v jídle pak neštípe, nebojte), které jsou v česneku a cibuli, že mi u toho opravdu slzí oči No, a až uschne (ne zcela, ať má pořád sílu, na to dávám pozor), tak ji nalámeme a zabalíme pro Vás a Vaši kuchyň.

 

Země původu: Indie

Náš vlastní dovoz: ano

Latinský název: Ferula assa-foetida

Skladování: pro zachování vysoké kvality asafoetidy ji uchovávejte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné ho navíc umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: