Námi šetrně sušený kořenový latex ločidla "čertovo lejno" - obrovská rarita v ČR, 100% čistá asafoetida bez mouky, bez škrobu apod.
Kategorie: | Vše |
---|
Na toto koření jsme obzvláště hrdí. Jedná se totiž o velikou vzácnost - sehnat opravdu 100% čistou a nepančovanou asafoetidu je velmi obtížné. Sklizeň asafoetidy je velmi pracná a zdlouhavá, což odráží její vysokou cenu a zároveň široce rozšířenou praxi pančování - drtivá většina asafoetidy na trhu obsahuje dokonce 90% přidaného škrobu, oleje, mouky a dalších aditiv, která snižují skutečnou cenu produktu. Protože je asafoetida velice silné koření, tak i asafoetida s aditivy pořád poměrně intenzivně voní, kupujete však mnohokrát méně koření, které má menší sílu.
A jak že voní? Aroma asafoetidy připomíná intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli. Nemáte-li rádi římský kmín, určitě se jí nevzdávejte, asafoetida neobsahuje látky, které některým lidem vadí v římském kmínu. Je to nesmírně jedlá a chutná kombinace, přičemž v pokrmu podporuje ostatní chutě. Asafoetida je tak silná a napěchovaná antibiotickými látkami, které najdeme v podstatně menším množství v česneku a cibuli, že je prakticky nesmrtelná - v podstatě nepodléhá zkáze.
Nesmírně nás baví shánět to nejlepší, co v koření existuje, a proto asafoetidu dovážíme přímo z Indie, a to dokonce v nepančovatelné formě - ještě polotekutou, čerstvě sklizenou z kořene feruly asafoetidy. Až u nás ji necháme ztuhnout a prodáváme nemletou, abychom se s Vámi podělili o tuto vzácnost.
Jak ji použít? Na začátku nožem odkrouhněte pár tenkých kousků asafoetidy - maximálně tak polovinu množství, kolik soli použijete na osolení jídla, tedy dosti málo. Zkuste nejdříve méně, příště můžete případně přidat. Asafoetidu vhoďte na rozpálený olej či do másla, pak už můžete přidávat jakékoliv ostatní ingredience. Hodí se ke všem vegetariánským pokrmům, ale i k většině masových - doporučujeme ji všude tam, kde se hodí česnek nebo cibule nebo pórek. Experimentujte!
Co nám o ní píšete?







Poznámka šéfa Pavla:



Země původu: Indie
Náš vlastní dovoz: ano
Latinský název: Ferula assa-foetida
Skladování: pro zachování vysoké kvality asafoetidy ji uchovávejte v našem vakuovém sáčku při pokojové teplotě, mimo sluneční záření. Sáček mějte dobře uzavřený, je vhodné ho navíc umístit do uzavřené sklenice (čím menší, tím lepší), aby se silice a aroma nemohly ztrácet do volného prostoru.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.