- zhruba 13% populace tvrdí, že má problém s jídly obsahujícími lepek.
- fyziologický problém s lepkem, ať už celiakii nebo alergii, má však pouze cca 1-4% lidí.
V oněch 13% populace je jistě nemalé množství lidí, kteří se díky společenské démonizaci lepku domnívá, že má s potravinami obsahujícími lepek problém, aniž by jej ve skutečnosti měla.
Ale velké množství lidí, kteří nemají potíž s lepkem, skutečně má problém s jídly obsahujícími lepek. V čem je tedy problém??
Jedním z viníků mohou být polysacharidy FRUKTANY ( = polymer fruktózy). Najdete je především v cibuli, česneku, ječmenu, zelí, brokolici, pistáciích, artyčoku, topinamburech, červené řepě a chřestu, ale i v dalších potravinách.
59 lidem, kteří tvrdí, že mají s jídly obsahujícími lepek střevní potíže (není to velký statistický soubor, ale můžeme se od něj alespoň odrazit), byly postupně podány 3 cereální tyčinky - 1) tyčinka obsahující lepek, ale ne fruktany, 2) tyčinka obsahující fruktany a ne lepek, 3) kontrolní tyčinka bez lepku a bez fruktanů. Účastníci nevěděli, která tyčinka je která.
Výsledkem bylo, že 15% lidí mělo po fruktanové tyčince větší potíže, než po kontrolní tyčince, zatímco a po tyčince s lepkem neměl NIKDO větší problém, než po kontrolní tyčince, dokonce 4 lidé tvrdili, že po kontrolní tyčince bez lepku jim bylo hůře, než po tyčince s lepkem!
- fyziologický problém s lepkem, ať už celiakii nebo alergii, má však pouze cca 1-4% lidí.
V oněch 13% populace je jistě nemalé množství lidí, kteří se díky společenské démonizaci lepku domnívá, že má s potravinami obsahujícími lepek problém, aniž by jej ve skutečnosti měla.
Ale velké množství lidí, kteří nemají potíž s lepkem, skutečně má problém s jídly obsahujícími lepek. V čem je tedy problém??
Jedním z viníků mohou být polysacharidy FRUKTANY ( = polymer fruktózy). Najdete je především v cibuli, česneku, ječmenu, zelí, brokolici, pistáciích, artyčoku, topinamburech, červené řepě a chřestu, ale i v dalších potravinách.
59 lidem, kteří tvrdí, že mají s jídly obsahujícími lepek střevní potíže (není to velký statistický soubor, ale můžeme se od něj alespoň odrazit), byly postupně podány 3 cereální tyčinky - 1) tyčinka obsahující lepek, ale ne fruktany, 2) tyčinka obsahující fruktany a ne lepek, 3) kontrolní tyčinka bez lepku a bez fruktanů. Účastníci nevěděli, která tyčinka je která.
Výsledkem bylo, že 15% lidí mělo po fruktanové tyčince větší potíže, než po kontrolní tyčince, zatímco a po tyčince s lepkem neměl NIKDO větší problém, než po kontrolní tyčince, dokonce 4 lidé tvrdili, že po kontrolní tyčince bez lepku jim bylo hůře, než po tyčince s lepkem!
Studie je zde: https://
Jo, příroda, rostliny a lidské tělo jsou složité!