Démon lepek?

- zhruba 13% populace tvrdí, že má problém s jídly obsahujícími lepek. 
- fyziologický problém s lepkem, ať už celiakii nebo alergii, má však pouze cca 1-4% lidí. 

V oněch 13% populace je jistě nemalé množství lidí, kteří se díky společenské démonizaci lepku domnívá, že má s potravinami obsahujícími lepek problém, aniž by jej ve skutečnosti měla. 
Ale velké množství lidí, kteří nemají potíž s lepkem, skutečně má problém s jídly obsahujícími lepek. V čem je tedy problém?? 

Jedním z viníků mohou být polysacharidy FRUKTANY ( = polymer fruktózy). Najdete je především v cibuli, česneku, ječmenu, zelí, brokolici, pistáciích, artyčoku, topinamburech, červené řepě a chřestu, ale i v dalších potravinách.

59 lidem, kteří tvrdí, že mají s jídly obsahujícími lepek střevní potíže (není to velký statistický soubor, ale můžeme se od něj alespoň odrazit), byly postupně podány 3 cereální tyčinky - 1) tyčinka obsahující lepek, ale ne fruktany, 2) tyčinka obsahující fruktany a ne lepek, 3) kontrolní tyčinka bez lepku a bez fruktanů. Účastníci nevěděli, která tyčinka je která.
Výsledkem bylo, že 15% lidí mělo po fruktanové tyčince větší potíže, než po kontrolní tyčince, zatímco a po tyčince s lepkem neměl NIKDO větší problém, než po kontrolní tyčince, dokonce 4 lidé tvrdili, že po kontrolní tyčince bez lepku jim bylo hůře, než po tyčince s lepkem!

Studie je zde: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)36302-3/fulltext

Jo, příroda, rostliny a lidské tělo jsou složité!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení