Vše o skořici

Pravá a levá skořice

Existuji čtyři základní druhy skořice, lišící se jak samotným rostlinným druhem, tak mnoha dalšími vlastnostmi. Prvním, u nás zcela nejběžnějším druhem, je skořice čínská, Cinnamomum aromaticum/cassia (přezdívaná čínská cassia), pěstovaná zejména v Číně. Právě tato skořice tvoří 90% českého trhu se skořicí, i v celé Evropě je nejprodávanějším druhem skořice, protože je s jejím zpracováním minimum práce, a tak je levná. Zajímavostí je, že tato běžná skořice, cassia, se v mezinárodním obchodu ani nesmí nazývat "skořice", protože pravou skořicí není. V ČR se však bohužel smí nazývat "skořice". Skořice čínská zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství, až 2000-8000 mg/kg. Z kumarinu se vyrábí lék na srážení krve Warfarin. Oproti čínskému stromu, pravá skořice, tedy cejlonská, Cinnamomum verum (taktéž nazývaná Cinnamomum zeylanicum), obsahuje kumarinu jen stopové množství, až 400x méně. Konkrétně námi dovážená a především námi mletá skořice Cejlonka byla akreditovaně testována na obsah kumarinu (obsahuje zanedbatelných ~12 mg/kg), a tak u nás máte jistotu, že nakupujete skutečně pravou skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu. S kvalitou cejlonské skořice je však vícero problémů, a ty řeší právě Cejlonka. 

Cassia, klasická nepravá "skořice" 

Cejlonská, tedy pravá skořice

 

Cejlonská skořice se vedle obsahu kumarinu od čínské skořice dále odlišuje barvou, tvrdostí a zejména chutí a vuní, která je přímo božská. Čínská skořice cassia je také mnohem tvrdší, tmavší, a hrubší. Jedinečné aroma a chuť cejlonské skořice je důvodem, proč například lidé zpracovávající med tvrdí, že cejlonská skořice jako jediná v medu "funguje". Když naši zákazníci poprvé vyzkouší objeví Cejlonku, 80% z nich ji díky jejímu aroma a chuti začne preferovat oproti čínské skořici, kterou používali celý život. Výrazným rozdílem cejlonské a běžné skořice je také způsob sklizně – zatímco z čínského skořicovníku se používá celá kůra, z cejlonského skořicovníku se nejprve musí důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vrstva vnitřní kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, která tak mají profil jako doutník. O kvalitách celé, nemleté cejlonské skořice, a jak se nenapálit při jejím nákupu, si můžete počíst zde.

Skořice pravá, cejlonská, je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. V dochovaných antických spisech se můžeme dočíst, že pravá skořice byla tak ceněna, že byla dávána i jako dar králům a bohům v Apollónově chrámu v Mílétu. Obyvatelé Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) ji často užívají s včelím medem, nebo ve formě populárního skořicového čaje. Na Srí Lance a v přilehlých oblastech je skořice zároveň tím prvním, po čem lidé sáhnou, když sami, nebo jejich děti onemocní. Skořice je neodmyslitelnou součástí jak mnoha léčivých směsí, tak mnoha sladkých, i slaných jídel. A právě tuto skořici, přímo od našeho farmáře ze Srí Lanky, dovážíme až k nám do Prahy. Máme zaručený odběr skořice po celou dobu sklizně, a to nejkvalitnější variantu vřeten C5exsp až alba. Kousky vřeten, z kterých meleme naši mletou skořici Cejlonku, chráněnou naší ochrannou známkou, důkladně přebíráme a vyřazujeme nekvalitní části dřeva či vnější kůry.

Třetím druhem skořice je Cinnamomum loureiroi, skořice vietnamská (saigonská cassia), která je důležitou součástí výtečné vietnamské polévky pho. Tato skořice obsahuje nejvyšší množství kumarinu ze všech čtyř druhů. Posledním druhem je skořice indonéská Cinnamomum burmannii (Padang cassia), která je prodávána především v Americe. Všechny tři druhy "nepravých" skořic, tedy čínská, vietnamská a indonéská, obsahují významné množství kumarinu a zkráceně se nazývají "cassia".

©2015 Pavel Bokvaj. Všechna práva vyhrazena. Šíření textu je povoleno pouze ve formě odkazu https://www.cejlonskekoreni.cz/prectete-si/vse-o-skorici/

Zpět do obchodu