Jak odhalit nekvalitní cejlonskou skořici aneb Cesta do vřetene skořice

Abychom Vám přiblížili, jak se pozná kvalitní a nekvalitní cejlonská skořice, představte si následující: Máte poleno nějakého stromu. Poleno má silnou kůru, pod ní dřevo. Z tohoto polena vy potřebujete sklidit konkrétní, cca 1mm silnou vrstvičku dřeva, a to tu nejsvrchnější; hlubší vrstvy dřeva anebo kůru nechcete. To znamená, že musíte dosti pracně oškrabat kůru, nezanechat na dřevu žádnou kůru a následně odříznout z kulatého polena pouze 1mm silné, svrchní plátky dřeva. Co to znamená? Je zde veliký prostor pro zvýšení váhy výsledného produktu na úkor kvality: uříznete více dřeva, nebo dostatečně neoškrabete kůru (nebo ji vůbec neoškrabete). Máte s tím méně práce, získáte levněji konečný produkt a získáte vyšší váhu produktu, tím máte vyšší zisk.

V případě cejlonské skořice je situace přesně taková, jak je popsáno výše, akorát onou 1mm silnou vrstvou ještě není dřevo, ale speciální primární vrstva kůry. Problém je v tom, že dřevo a vnější kůra skořicovníku nemají zdaleka takové chuťové vlastnosti a aroma, jako primární kůra. Primární kůru ceylonské skořice můžete dobře rozpoznat podle zlatavé až okrové barvy.

Dalším důležitým parametrem skořicového vřetene je jeho průměr. Čím menší, tím lepší; obvykle platí, že čím širší vřeteno, tím je vyplněno tlustšími, méně kvalitními plátky kůry. Průměr skořicových vřeten podle oficiálních srílanských regulí sahá od 6mm až po 38mm. Vřetena se dle průměru, obsahu dřeva a vnější kůry dělí na kvalitu C (kontinentální, nejvyšší kvalita), M (mexická, nedobrá kvalita) a H (hamburgská, ještě horší kvalita). Kvalita C se dále dělí na C5 extra special (max 10mm průměr, minimum vnější kůry) až C1 (max 19mm průměr, značné množství vnější kůry). Zcela nejvyšší kvalitou je “alba” o max. průměru 6mm. My přímo dovážíme a našim zákazníkům poskytujeme výhradně jenom vřetena kvality C5exsp až alba. 


Kvalitní skořicové vřeteno tedy poznáte následovně:

1) je složeno pouze z vícero tenoučkých 1mm silných světlých plátků (vidíte na průřezovém profilu vřetene – vypadá jako doutník),
2) má pouze malé množství hnědých skvrn (zbytky vnější kůry),
3) má průměr max. 1cm.


Přejeme příjemné zážitky s tímto jedinečným exotickým kořením, které bývalo v Apollonově chrámě v Mílétu obětováváno jako dar bohům :-)

©2015 Pavel Bokvaj. Všechna práva vyhrazena. Publikování či další šíření tohoto textu je povoleno pouze ve formě https://www.cejlonskekoreni.cz/prectete-si/jak-odhalit-nekvalitni-cejlonskou-skorici-aneb-cesta-do-vretene-skorice/

Zpět do obchodu